Korzika szigete, ami nem csak Bonaparte Napóleon miatt lehet érdekes

 
A szigeten egy páratlan szépségű hegység is található, ami a festői erdőkkel és hangulatos öblökkel tarkított vidéken több évszázada varázsolja el az ide látogatókat. Korzika bár a térképeken kicsinek tűnhet, valójában egy egész nagy, majdnem 9000 km², amivel a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete (Szicília, Szardínia és Ciprus után). Szicília legszebb tengerpartjai
 
Geológiailag a sziget kétharmadát egy ősi kristályokból álló massza alkotja, ami el is választja a sziget egyik felét a másiktól, egy hatalmas hegyvonulattal és körülbelül húsz 2000 méter fölé magasodó csúccsal.
 
Ezek közül a legnagyobb Monte Cinto névre hallgat és 2706 méteres magassággal büszkélkedhet.
 
A magas gránitsziklák jelentősen meghatározzák a sziget látképét, amiknek a többsége erőteljesen lejtenek nyugat felé.
korzika 01


Egyedülálló módon Korzikai hegységeiben olyan kőzetek is vannak, amik még a földtörténeti idők kezdetében alul voltak, viszont az évmilliók során mára már a hegyek tetején kerültek. Ezek pedig olyan különleges kőzetek, amik idősebbek a mai kontinenseknél és óceánoknál. Ezek a kőzetek még a Hercinia-hegység részét képezték.
 Utazási Tipp  
    Utazások Korzikára

Ez a hegység akkor kapott jelentős földtörténeti szerepet, mikor magma tört fel benne, és egy hatalmas, 400 km-nyi gránittömbbé vált. Utána addig sodródott a tengerekben, míg a legnagyobb közülük, a Tethys el nem nyelte. (Ennek az ősóceánnak az egyik nagyon apró szelete a mai Földközi-tenger) A Tethys aztán elkezdett szűkülni az Afrikai-kőzetlemez északra tartó mozgása közben, aminek a hosszabb távú következménye lett az, hogy a tengerben sokáig mozdulatlanul heverő gránit tömb feltorlódott és így megszületett Korzika.
korzika 02

A szigetet először a föníciai és etruszk kereskedők népesítették be, majd utánuk a görög gyarmatosítók és a karthágóiak is birtokba vették a helyet. Utóbbiak viszont a pun háborúk miatt kénytelenek voltak átadni a területet a rómaiaknak. Ők 430-ig uralkodtak a sziget felett, utánuk pedig többször is gazdát cserélt a hely, voltak itt: lombard, arab, frank, mór és német-római uralkodók is. A sziget fontos kereskedelmi útvonalon feküdt, a Földközi-tenger nyugati medence fölötti kereskedelmi befolyásához elengedhetetlen volt a sziget, ráadásul közel volt a német-római, francia és olasz határokhoz is.
 
1755-ben Pasquale Paoli francia beavatkozással létrehozta
 
a világ első független, nemzeti alkotmányát, természetesen a demokrácia és a felvilágosodás eszméinek megfelelően.
 
Ugyancsak itt volt lehetősége először szavaznia a nőknek, ami az akkori normáktól nagyban eltért. A franciák viszont úgy gondolták, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb rendszer a szigetnek, ezért 1769-ben elfoglalták azt. Paoli Angliába menekült, ahol hosszú évekig lobbizott a független Korzikai Köztársaság kikiáltása érdekében. 1794-ben valóban kikiáltották az Angol-Korzikai Királyságot, amit két évvel később a franciák vissza is foglaltak.
 
A leghíresebb korzikai ember egyébként nem más, mint az 1769-es év leghíresebb szülötte, Bonaparte Napóleon.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Franciaországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben