Ettől biztosan mindenki megijed: Krampuszfutás Ausztriában


Aki a tél elején jár Ausztriában, az esti órákban, nagy valószínűséggel találkozhat ijesztő jelmezekbe bújt, zajos és csörömpölő krampuszokkal a városok és falvak terein és utcáin. Ezt a híres krampuszfutást Perchtnek ill. Perchtennek hívják és az Észak-Olaszország, Svájc, Ausztria és Bajorország alpesi tartományaiban terjedt el egy ősi pogány szokás tovább éléseként. A krampuszok megjelenésére november végétől január közepéig lehet számítani és mindenhol nagy eseménynek számít a megjelenésük.
 Utazási Tipp  
   

A népszokás szerint az ijesztő maskarába öltözött krampuszok vagy ahogyan a helyiek nevezik „Perchtek” felvonulása egy ősrégi legendán alapul. A krampuszfutás célja az, hogy elrettentsék az ártó szándékú és gonosz szellemeket. Subához hasonlatos szőrős jelmezeik nagyon ijesztőek: maszkjaikon szarvakat viselnek, kezükben és övükön láncokat, kolompokat ráznak, cipőik patákat formáznak. Megszemélyesített karaktereik alapján két csoportba tartoznak: vannak jó krampuszok „Schönperchten” és rossz krampuszok is „Schirchperchten”.


krampusz1
képek forrása: wikimedia.org

A krampuszfutás tipikus férfi buli. Kamaszkortól a felnőttekig fiuk és férfiak vesznek rajta részt. Mindenki egy jó és vidám népszokásnak tartja ami összehozza a helyieket azon a bizonyos estén. A legnagyobb 7-800 fős felvonulásokat Schladmingban illetve Grazban rendezik. Némi utánjárással bárki könnyen részt vehet egy ilyen rendezvényen, ha kíváncsi rá.
 
TIPP: Ha szeretné látni a krampuszokat, vagy Ausztriába utazna, forduljon professzionális utazási tanácsadóinkhoz!
 
A leginkább a mi busójárásunkhoz hasonló téli napfordulóhoz kötött népi szokás eredetét a pogány időkre teszik. Ezt vette át és építette magába a keresztény kultúra. A jóságos és a gyermekeknek ajándékokat osztó Mikulás mellé jól illeszkedett a rosszakat és rendetleneket megbüntető, lánccsörgető, virgácsos és gonoszkodó figura. A felvonulásokat rendszerint sötétedés után tartják. Nem ritka hogy kisebb jeleneteket adnak elő a résztvevők, melynek során tűzijátékot és petárdákat is használnak. Az a lényeg, hogy minél hangosabb és ijesztőbb legyen az egész jelenség. Előtte és utána nagy evés-ivással kísért szabadtéri rendezvényt tartanak a helybéliek ahol a turistákat is szívesen látják. A krampuszok napjainkban már megszelídültek, hiszen a cukrászdák aranyos krampuszfigurákat készítenek, és a játéküzletek is sokfelé árulnak vidámnak és barátságosnak ábrázolt krampuszfigurákat.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Ausztriáról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben