Csokoládé kavalkád és Graz


Első állomás: Ausztria második legnagyobb városa három és félórányi autóútra fekszik Budapesttől, így nem túl távoli, de mégis különleges úti cél lehet az egész család számára. Graz hangulatát az ódon és a modern keveredése adja: egy régmúltra visszatekintő város, fiatalos vibráló lendülettel, és ez a kettő tökéletesen megfér egymás mellett. A város évről évre egyre több látnivalót tartogat, azonban a kötelező városnézés mindig az óvárosban kezdődik. A város szíve sétáló övezet, így utazás előtt érdemes utána nézni az aktuális parkolási szabályoknak, ugyanis az óvárost körülölelő övezetben is borsos árat fizethetünk autónkért.

 Utazási Tipp  
    Szállás Graz

Érdemes a gépjárművünket egy belvárostól picit távolabbi parkolóházban hagyni, és tömegközlekedéssel könnyedén bejuthatunk a nyüzsgő belváros szívébe. Igazi művészettörténeti kavalkád fogadja az ide látogatókat: a macskaköves utcákon a gótikus, reneszánsz és barokk építészet keveredik, a házfalakon a díszítés sokszor akár egy vibráló festmény.
 
A város fő látványossága és egyben jelképe azonban a Schlossberg, azaz Várhegy.
 
A Várhegyre és az azon magasodó óratoronyhoz több irányból és módon feljuthatunk: fogaskerekűvel, a hegy gyomrán át vezető üveglifttel és természetesen gyalogosan. Siklóvasúttal utazni is élmény, de a legszebb út lépcsőn vezet fel.

graz ora


Úgy is nevezhetnénk, hogy ez Graz függőkertje: gyönyörűen gondozott, mediterrán hangulatot árasztó kis teraszokon, és rózsalugasokon át visz fel utunk a híres óratoronyhoz, közben fokozatosan tárul elénk a város csodás látképe.

A kisgyermekekkel érkezőknek a várhegy gyomra külön kalandokat tartogat:
 
a hegy belsejében ugyanis egy 2 km hosszú barlangvasút üzemel már 1968 óta, mely 34 klasszikus mesejelenetet mutat be.
 
Akik pedig már kinőttek a mesékből, annak is akad még bővel látnivaló a városban. Grazot az elmúlt években dizájnvárosnak is nevezik, a modern művészet központja. Rengeteg új irányzattal, múzeumokkal, modern éttermekkel és dizájn üzletek sokaságával várja a művészet kedvelőket. Elég csak egy pillantást vetni a Mura-folyó közepén fekvő mesterséges kis szigetre (Murinsel), mely mára már hozzátartozik a város képéhez, csakúgy, mint a folyó túlpartján található Művészetek háza (Kunsthaus), mely elsőre talán egy hatalmas üvegszörnyre emlékeztet.

A grazi kirándulásunkat végül Bergl (60 km-re keletre) városkájában édesíthetjük meg,
 
itt található ugyanis a Zotter csokiszínház és kulináris állatkert.
 
A város felé haladva megcsodálhatjuk még Riegersburg várát, mely boszorkányosan egy szikla tetején uralkodik, és a mai napig látogatható. A Zotter Jozef alapította csokoládégyár az egyik legelismertebb üzem nemzetközi szinten is. A modern művészet bolondossága a gyár dekorációjánál is megmutatkozik, csakúgy, mint az egyedi tervezésű csokipapírok dizájnján is. Az üzem bejárása során végigkövethetjük a csokoládé készítés folyamatát a kakaóbabtól a legkülönlegesebb alkotásokig.
 
És ami a legfontosabb: végigkóstolhatjuk!
 
Az első teremben egy kisfilm keretében ismerkedünk meg az alapokkal: Zotter Jozeffel és a kakaóbabbal.


Bejárjuk többek között az indiai és a belizi kakaóbab ültetvényeket, ahonnan a legjobb minőségű kakaó származik, majd magunk is megpróbálhatunk különbséget tenni a különböző kakaóbab fajták között ízelő bimbóink segítségével. Tanulmányozhatjuk, hogyan nyerik ki a babból a kakaóvajat, majd a nugát szökőkútnál ámulatba esünk,
 
és elkezdődik az édes élvezet:
 
folyékony étcsokoládék növekvő kakaótartalommal, csokoládé kutak, egyedi gyümölcsös ízesítésű ropogós csokoládékat kóstolhatunk, majd a csokoládé bárba érkezve különböző ivócsokoládék között válogathatunk, és helyben el is fogyaszthatunk belőlük egy nagy pohárral. És akinek még mindig nem elég, a csoki kóstolás csak folytatódik teremről teremre, egyedülálló nugát kompozíciókkal, különleges kreálmányokkal, drazsékkal, bonbonokkal, csokoládényalókákkal, töltött csoki csodák és egyéb nassolnivalók várnak még ránk!

 Utazási Tipp  
    Szállás Graz

A csokigyár azonban nem egyszerű üzlet, a látogatás az édesség-kómánál többet is kínál. A manufaktúrához egy kisebb ökogazdaság is tartozik, ahol a felnőttek és gyermekek a fenntartható állattenyésztéssel ismerkedhetnek, majd a család a bioételbárban fogyaszthatja el ebédjét/vacsoráját. De van még itt interaktív konyha gyermekek részére, a felnőtteknek pihentető függőágy, de még ötlet temető is!
 
Egy ilyen hétvége egyszerre tradicionális, művészi, fenntartható, modern, őrülten jó és finom!
 
Zotter Manufaktúra nyitva tartás és belépők:
 
  • Nyitva tartás hétfőtől- szombatig: 9:00-20:00-ig (belépés 18:00-ig)
  • A látogatás minimum 90 percet vesz igénybe, de akár egy teljes napot is eltölthetnek itt az édesszájúak. A látogatáshoz magyar nyelvű audioguide-ot biztosítanak.
  • A várható belépő árak:
    Felnőtt: 16,90 EUR*
    Gyermek: 5,90 -13,90 EUR,* kortól függően.
    Érdemes a belépő jegyet már előre online megvásárolni, csoportok részére időpontfoglalás szükséges.
 *Az árak tájékoztató jellegűek
 

 

Tags:

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Ausztriáról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben