Ugljan, egy sziget ahol minden a nyugalomról és a strandolásról szól


Ha valaki stressz mentes és nyugodt pihenésre vágyik, érdemes felkeresnie a Zadarból mindössze 20 perces kompozással elérhető Ugljan szigetét melyet a Ždrelac-szoroson átívelő Ždrelac-híd köt összea szomszédos Pasman szigettel amit a Biograd na Moruból közlekedő komppal lehet elérni szintén kb. 20 perc alatt. Az üde zöld növényzettel borított szigetek klímája egész évben kellemes. A forró nyári hónapokban is sokszor üde tenger illatú szellő enyhíti a hőséget, ősztől tavaszig pedig többnyire kellemesen enyhe és tavaszias jellegű az időjárás 10-15 Celsius fokos a hőmérséklet. Még október végén is látni tengerben fürdő strandolókat és virágzó mediterrán növényeket.

 Utazási Tipp  
    Horvát szállások a legjobb áron olcsótól a luxusig akár -30 kedvezménnyel

A szigetek nagy előnye, hogy nyáron sincs nagy tömeg és az ott élőknek köszönhetően az üzletek és vendéglátó helyek egy része turista szezonon kívül is nyitva tart. A két sziget együttesen mintegy 40 kilométer hosszúságú, így az aktív kikapcsolódást keresők számára akár komolyabb kerékpártúrákra is kiválóan alkalmasak. Nem lesz nehéz dolga azoknak sem, akik a tömeg elől rejtett, titkos tengeri öblöket kedvelik, mert a szigeteken végig vezető főútról több olyan alacsonyabb rendű út is leágazik, amelyek megkönnyítik a településektől távol eső partszakaszok felkeresését.

Ugljan fővárosa a hangulatos Preko település, mely a Zadarból érkező komp kikötő helyétől kb. 500 méterre található bájos öbölben található. A festői öböl partján strandok, vendéglátóhelyek és kikötők váltják egymást a hangulatos sétány mentén.


ugljan 01

Látnivalók, strandolási lehetőségek:

  • A prekoi kikötővel szemben lévő kis Galevac szigeten egy ma is működő bencés kolostor és egy arborétum is található. A kolostor ugyan nem látogatható, de a hely hangulatáért érdemes átúszni vagy áthajózni.
  • A Szent Mihály erődöt a Preko városa feletti 270 méteres dom tetejére építették. A háború után romosan maradt várból nagyon szép a kilátás a Zadari öbölre és a környező kis szigetekre.
  • Ugljan strandjainak nagy része sziklás vagy köves, de több helyen is van homokos és apró kavicsos partszakasz. Ilyenek például a kukljicai vagy a az ugljani partszakaszok. Sokan szeretik a kolostor mellett lévő Mostir partszakaszt vagy a népszerű Luka strandját is.

ugljan 02 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben