Titkos második világháborús német támaszpontok – a Csatorna-szigetek

 
A náci vezető egyik rögeszméjévé vált, hogy a La-Manche csatornán található szigetet bevehetetlen erőddé varázsolja, azért pedig, hogy ezt el tudja érni, kényszermunkások ezrei dolgoztak a cél eléréséért. Arról az angolok igyekeznek elfelejtkezni, hogy a szigetek hatóságai mindennemű ellenállás nélkül szolgáltatták ki a németeknek a zsidó származású lakosságot. A Csatorna-szigetek úgy kerültek a németek kezére, hogy az elmaradt Oroszlánfóka-hadművelet (Anglia megszállása) előkészítése közben ez pont olyan közel volt a már megszállt francia partokhoz, hogy könnyűszerrel el tudták foglalni a németek.

Ezek a szigetek a középkori angol uralom alatt álló területek emlékezete, technikailag csak koronafüggőségek, sajátok a belügyeik, a normand nyelv is él még, viszont London védelmét élvezik. Cserébe tökéletesen britek: teát isznak, angolul beszélnek, fonttal fizetnek és baloldalon közlekednek. 1940-ben, Franciaország eleste után a brit hadvezetés belátta, hogy lehetetlen megvédeni a szigeteket, ezért a 100 ezres lakosság negyedét kievakuálták (gyerekeket, idősöket, stb), a német erők pedig puskaeldörrenés nélkül foglalták el a szigeteket.

csatorna szigetek 01
képek forrása: wikimedia.org

A szigetek 1941 után váltak fontossá, mert Berlin a Szovjetunió felé fordította tekintetét, ezért a nyugati fronton a fő feladat ezután a védekezés lett. Kevesen tudják, de a német hadvezetés kialakított Észak-Norvégiától Dél-Franciaországig egy erődvonalat, ahol a legerősebb bástya a Csatorna-szigetek voltak. Részben mert Normandiától északra fekszik, részben pedig mert ez volt az egyetlen brit terület a német megszállás alatt. 1941-től 300 bunker és kazamata épült a szigeten, és a tervek alapján az erődítményeket egy bonyolult alagútrendszerrel kívánták összekötni.
csatorna szigetek 03

Több löveg volt itt, mint teljes Normandiában, illetve a környező vizekbe 70 ezer akna is került. A munkálatokat 16 ezer hadifogoly végezte: szovjetek, lengyelek, spanyolok és franciák. Angolok nem, akikkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a németek nem bántották őket. (Ugye Hitler fajelméletében az angol és a német nép testvérek, és ezek alapján igyekezett is összehozni egy nagy germán szövetséget) Ezek miatt az idő múltával és a háború elültével sokan meggyanúsították a helyieket, hogy együttműködtek a németekkel – nem volt semmiféle ellenállás, és a hatóságok is szorgosan segítették a németeket a megmaradt zsidó lakosság felkeresésében.
csatorna szigetek terkep
kép forrás: google.com/maps
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben