Tisza-tavi Ökocentrum - Poroszló csodás látnivalója 2600 négyzetméteren

 
A létesítmény, ami a térség legnagyobb állatkertje és szabadidő központja, 2012. április 27-én nyitotta meg kapuit, a festői szépséggel rendelkező Poroszló falujában. Látogatottsága hatalmas, már az első évben meghaladta a 150 000 főt, míg 2015-ben a 200 000-et is. Az ökocentrum nemcsak Magyarországon népszerű, ezeknek a számoknak a jelentős részét a külföldről érkező turisták (osztrák, szlovák, német, lengyel…stb) teszik ki.
tisza tavi okocentrum 01forrás: wikipedia.org 

A központ története egészen 2003-ig nyúlik vissza, amikor is felmerült egy lehetséges állatkerti projekt a Tisza-tó körül. Egy ilyen, természeti értékekkel foglalkozó létesítmény kiemelten fontos volt egy szörnyű, 2000-ben történt incidens után, amikor a Tisza folyó vízébe több hektoliternyi mérgező cianid került, ami hatalmas pusztítást végzett a természetes állatvilágban. (A tragédia egy román állami céghez köthető, az Aurulhoz, aminek az egyik szennyező anyagokat elkülönítő gátja átszakadt és a kizúduló víz elárasztotta a Tisza egyik mellékfolyóját. A cég nem rendelkezett kellő tapasztalattal és erőforrással ahhoz, hogy a helyzetet mérsékeljék, így rövidesen a szennyezett víz a Szamosba folyt) Az eset után a magyar szakaszért felelős vízügyi hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek a folyó megóvásáért, de nem tudták az egész mérgezés útját felügyelni.

A létesítmény a hazai megvalósítása teljesen új innovációnak számított, így a tervezőknek a saját ötleteikre és a jól bevált külföldi példákra kellett alapozniuk. A fő cél a természetvédelem és a turizmus közti egyensúly megalkotása volt, hogy egy még Európában is páratlan látogatóközpont jöhessen létre.
 
A kezdeményezést az Európai Unió is támogatta 1,9 milliárd forinttal, ami nagyjából a teljes költségvetés 86% volt.

tiszataviokocentrum 02
forrás: wikipedia.org

Az Ökocentrumért Kertai László Ybl Miklós-díjas építész volt felelős, ő tervezte meg ezt a hatalmas, 2600 négyzetméteren fekvő, négy emelettel rendelkező épületet, amelynek a legérdekesebb látnivalója az a hatalmas akvárium, ami a pinceszinten kapott helyet, és összesen 735 000 liter édesvízzel van megtöltve.
 
Összesen majdnem 100 faj látható a hatalmas „medencében”, és ilyen sokszínűség sehol máshol nincs Magyarországon.
 
A tárlatvezetés részletes és informatív, a hely egyaránt leköti az érdeklődők és a tanulni akarók figyelmét, így senki se fog unatkozni.
 
Az Ökocentrum közvetlenül a tópart mellett fekszik, így ha végeztünk a bent ránk váró tucatnyi érdekességgel, akkor felszállhatunk egy hajóra, hogy a természetes élőhelyükön is megfigyeljük az állatokat, vagy a tó különleges növényvilágát.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben