Tábla hegy, az istenek asztala - minden a Dél-afrikai Table Mountainról

 
A hegy teteje teljesen lapos, és az angol elnevezés (Table Mountain) is erre utal –
 
olyan sima, mint egy asztal lapja.
 
Az 1082 méteres hegycsúcs Fokváros és Dél Afrika egyik jellegzetes látnivalója, aminek a szépségét nehéz nem elismerni.

tabla hegy 02

 Utazási Tipp  
    Dél-afrikai utazások

Ameddig az ember nem jutott olyan eszközökhöz, amiknek a segítségével fel tudott volna mászni a csúcsra, az az elképzelés tartotta lázban a helyieket, hogy a hegy
 
az istenek lakhelye.
 
A képződmény mind a mai napig jelentős spirituális szerepet tölt be a környéken élők életében, akik úgy tartják, hogy a Tábla-hegy jelenti a halandók és az istenek közötti kapcsolatot. Ezen okokból terjedt el az a szóhasonlat a heggyel kapcsolatban, hogy ez az istenek asztala. Nyaranként a délkeleti szél által okozott pára ráterül a hegy tetejére, pont úgy, mint ahogy egy asztalon tenné ezt egy fehér terítő.
tabla hegy 01

A hegy már 200 km-re is látható, ami életmentő – a történelem során többször szó szerint – a környéken hajózók számára, mert biztos pontot jelent a kapitányoknak, hogy hol járnak legénységükkel. Az első olyan európai ember, aki látta a hegyet, a portugál Bartolomeu Dias volt, aki neves felfedezőként 1488-ban járt a mai Fokváros közelében. A Tábla-hegy monolit „csúcsa” három km-es hosszával magasodik Fokváros fölé. Az egész hegy gyakorlatilag egy túlméterezett homokkőtömb, ami még párszáz millió évvel ezelőtt a tengerfenékben csücsülő nagyobb kavicsok sorát erősítette.
 
 
A hegy igazi neve
 
Kevesen tudják, hogy tükörfordításban a hegynek nem Tábla-hegy – illetve az alatta fekvő öbölnek Tábla-öböl – lenne a neve, hanem Asztal-hegy és Asztal-öböl. Mindez egy félrefordításnak köszönhető, mert a hegy angol nevéből (lásd fentebb: Table Mountain) a „table” magyarul asztalt jelent. Viszont a magyar földrajzi irodalomban és a hivatalos térképeken is a „tábla” kifejezés terjedt el, mivel a két szó nagyon hasonlít egymásra írásmódban.

 Utazási Tipp  
    Dél-afrikai utazások

tabla hegy 03

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben