Spanyolország 5 legőrültebb fesztiválja

 
Cascamorras fesztivál
 
Baza és Guadix nevű települések között rendezik meg ezt a több évszázados múlttal rendelkező szokást, ami mára turistalátványossággá nőtt.
 
A fesztivál egy régi sérelem körül forog, aminek a rövid története az alábbi:
Egyszer régen egy Cascamorrasnak nevezett munkás Bazában dolgozva megtalálta az Irgalmas Szűz szobrát, amit saját falujába szándékozott vinni. Faluja bánatára ez nem sikerült neki, és ezzel magára haragította az egész települést. Az egész esemény érdekessége pedig az, hogy Cascamorras megaláztatását kívánja előtérbe helyezni, vagyis egy színes ruhába öltöztetett ember elindul, vállalva azt, hogy egy egész város dobáljon rá festéket és egyéb foltot hagyó finomságokat.
 
cascamorras
forrás: ferminius.es

 Utazási Tipp  
    Las minute, körutazások Spanyolországban

Pamplonai bikafuttatás (San Fermin fesztivál)
 
Ez a spanyol fesztivál igencsak szokatlan fényponttal rendelkezik, ami nem más, mint a bikafuttatás. Az esemény világhírnek örvend, távoli országokból is ezrek érkeznek megcsodálni a szűk utcákon szabadon eresztett bikákat. Mi a verseny lényege? Reggel nyolckor egy karámból indulnak a bikák, akiknek egy 825 méteres távot kell megtenniük. Előttük viszont emberek futnak. Igen, ez nem csak rosszul hangzik, hanem veszélyes is, értelemszerűen ez a bikáknak se túl jó, nem beszélve a halálos balesetekről.
 
San Fermin
forrás: sanfermin.com

Csecsemő-átugró fesztivál (El Colacho)
 
Először 1620-ban rendezték meg ezt a furcsa rendezvényt, és azóta évente megrendezik Castrillo de Murcia falu lakosai. Az egy évvel azelőtti El Colacho fesztivál után született, egy évnél fiatalabb csecsemők vehetnek részt a furcsa versenyen (természetesen a szülő beleegyezésével). A szervezők a gyermekeket lefektetik több, szőnyegen található matracra, majd az ördögnek öltözött férfiak átugorják őket. A hagyomány úgy tartja, hogy az ilyen módon megtisztított gyermekek élete szerencsés lesz, és semmilyen betegséget sem kapnak el. A rituálé az évek múlásával egyre több turista érdeklőségét keltette fel, így mára egy egészen nagy nézőszámmal rendelkező fesztivállá nőtte ki magát.
 
El Colacho
forrás: festivalsherpa.com

Batalla de la Rata Muerta (Patkánydobálás)
 
El Puig egy békés kisváros Valencia közelében, de évente egyszer az egész hely a feje tetejére áll, egy vallási ünnep miatt. A táncolás, énekelés, a kreatív játékok, és az össznépi főzés mellett az itteni fesztivál rendelkezik egy igen érdekes mozzanattal is, ami az emberek és a patkányok kapcsolatát akarná megeleveníteni, ám ez a valóságban úgy fest, hogy az emberek az evés után (közben) hirtelen elkezdenek egymásra döglött patkányokat dobálni.
 
Batalla de la Rata Muertaforrás: youtube.com

 Utazási Tipp  
    Las minute, körutazások Spanyolországban

La Tomatina

A spanyolok valami furcsa okból kifolyólag szeretik egymást a legkülönbözőbb dolgokkal halomra dobálni, és ez a fesztivál is erről szól. Ezt a fesztivált minden év augusztusában rendezik meg, Bunol városában, de a szokás eredete a történelem homályába vész. Három fajta elmélet létezik a különös esemény történetére, az egyik ilyen szerint Franco ellen lázadtak a helyi lakosok és a mozgalom jelképe a paradicsom volt. A másik elmélet azt mondja, hogy a helyi zöldségárusok vesztek össze, és paradicsommal adták egymás tudtára az ellenszenvüket, míg a harmadik szerint az elégedetlen lakosság tiltakozott paradicsomdobálással a város vezetése ellen. A fesztivál reggel kezdődik, és a tetőfokára délben ér, mikor a vállalkozó szellemű helyiek egy paradicsomcsatával tesznek pontot az i-re. A fesztiválokon rendre 140 tonna, csak erre a célra ültetett paradicsom vesz részt. Ha még szeretne róla olvasni róla
 
la tomatina 02
forrás: wikimedia.org

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben