Selmecbánya érdekességei, látnivalói - mit nézzünk meg, ha erre járunk?

 
A túrával töltött napot ajánlatos a város közelében elterülő Bacsófalvi-bányatóval kezdeni. A tó partján lehet képeket készíteni, a következő állomás pedig felvezet a hegyre, egészen a Szitnya tetejéig, ami 1009 méteres magasságba visz fel. A tisztásról be lehet látni a hegy körül elterülő vidéket, majd a fenti vendégházzal is meg lehet ismerkedni közelebbről. Érdemes lehet még Szitnya várát is megnézni közelebbről, ami a 13. században épült, egy ókori erődítmény hajdani helyére.
 Utazási Tipp  
   

Innen több lehetőség közül lehet választani: a legsportosabb egyértelműen az, hogyha egészen a városig túrázunk. Ennél az útvonalnál két másik hegycsúcs is meghódításra vár, a Tanád és a Paradicsom-hegy személyében. Ebből az irányból ráadásul a város egyik rejtettebb csodája, az Abszint-tó tárul fel, ahol ismét kellemes perceket tudunk eltölteni túratársaink körében.

A következő túralehetőség a selmecbányai kálvária megismerése. A vallási székhely gyökerei természetesen a középkorig vezethetőek vissza, az építésüket pedig a jezsuita szerzetesrendnek köszönhetjük. A Kálvária 14 kápolnával rendelkezik, 7 Jézus, 7 pedig Mária szenvedéseit ismerteti meg a látogatóval. A miséket három nyelven tartják: szlovákul, magyarul és németül.
selmecbanya 01

A harmadik lehetőség pedig a település belvárosát bejáró útvonal. Érdekesség, hogy ez az UNESCO Világörökségének is a részét képezi 1993 óta. (Egyébként érdemes lehet megismerkedni egy-két szlovák nemzeti étellel is) A város első fénykora a 15-18. század között volt, amikor „Ezüstváros” néven lett ismert, mivel ezüstöt és aranyat bányásztak itt. A bányászatban rejlő hatalmas potenciál miatt a város hamar elkezdett felemelkedni, és ennek fénykora 1763-ban volt, amikor Mária Terézia létrehozta a bányászati akadémiát, ami első volt a világon. Az érdekesebb látnivalók közé tartozik még a Szentháromság tér és a Városháza tér, illetve a múzeumként funkcionáló Óvár.
 
 

 

Hirdetés

Cikkek Szlovákiáról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben