San Marino, a miniatűr állam - látnivalók és rövid történelme

 
Olaszország középső részén, az Adriai-tenger partjától 23 kilométerre, a 750 méter magas Monte Titano hegyén találjuk a magyarok által is szívesen látogatott San Marinót, amely Európa legrégebbi független állama. Két olasz tartomány Emilia Romagna és Marche határolja a kis 24 ezer lakosú San Marinót, amit a legkönnyebben az ismert tengerparti üdülőhelyről Riminiből kiépített autópályán lehet elérni busszal vagy személygépkocsival.
san marino 01


Az ősi legenda szerint San Marinót a negyedik század elején alapította egy Marino névre hallgató dalmáciai kőfaragó, aki kolostort alapított a Titán hegyen. A helyiek őt tekintik a város megalapítójának, bár írásos formában csak egy 885-ben kelt dokumentum említi először a kolostort, melyet az ő tiszteletére neveztek el San Marinónak. A kis városállam 1000-ben lépett a demokrácia útjára, amikor létrehozták az első népgyűlésüket Arengó néven. A középkor során többször is sikertelenül próbálták meg elfoglalni San Marino területét, de az csak 1739-ben sikerült egy esztendőnyi időre Alberoni legátus csapatainak. San Marino azóta is szerencsésen átvészelte a történelem viharait, és megőrizte önállóságát. A kicsi, főképpen turizmusból élő országot hosszú ideje vezeti a 60 fős nagytanács, akik félévente két új államfőt választanak. San Marino területét kilenc kisebb kerületre (castelli) osztották fel, melyekhez kisebb várak és templomok is tartoznak.
 
TIPP: A szuvenír vásárlás mellett érdemes időt szakítani San Marino gasztronómiájára is. Különleges helyi tésztaételnek számít a piada és a juhsajtos kukoricakása.

 Utazási Tipp  
    San Marino legjobb utazásai

Látnivalók San Marinóban:
 
  • Az évszázados erődfalakkal körülvett San Marino óvárosában középkori épületek és templomok sora eleveníti meg a kis állam dicső múltját.
  • A legfontosabb egyházi épület a San Marino bazilika, ahol az alapító Szent Marinusz ereklyéit őrzik.
  • A főtéren található Kormányzói Palota díszes termeit is érdemes megtekinteni. Különösen népszerű helyi látványosságnak számít a díszőrségváltás.
  • Nagyon szép kilátás nyílik a sziklás Titán hegy csúcsán épült 11. és 13. századi erődítményekből a környező szépséges tájra.
  • A Borgo Maggiore negyedben lévő Bélyeg ill. Garibaldi Múzeumot is nagyon sokan látogatják.
  • Aki teheti, nézze meg a félévenkénti államfő választáshoz kapcsolódó beiktatási ünnepséget április 1.-én vagy október 1.-én, amikor a helyiek középkori ruhákban öltözve ünneplik meg a jeles eseményt.

san marino 02 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Olaszországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben