Repülőgép múzeumok Magyarországon - ami érdekes, azt térképen mutatjuk

 
Alsónemédi
 
A helyiek az itteni repülőgép múzeumot Roncs-ranchnak nevezik. A telephely a várostól délre, az 5-ös út mellett található. A belépéshez engedélykérés szükséges, de ez a főépületben könnyűszerrel beszerezhető. Tulajdonosa a telepet rendszeresen átrendezi, időnként több, időnként pedig kevesebb repülőgép van kiállítva.
 
 
Békéscsaba

A Pécsen rendezett 1986-os műrepülő világbajnokságnak is helyet adó civil repülőtéren egy MiG-15bis található. A repülőgépet Békéscsaba közelében, a 44-es út mellett lehet megtekinteni. (Magyarország ezen a világbajnokságon az ötödik helyet érte el)
MiG 15bis wiki
forrás: wikipedia.hu

Bócsa
 
A kisváros szélén egy benzinkút áll, és közvetlenül emellett, egy kerítéssel körbehatárolt telken található a hatalmas, bár már nem régi pompájával bíró Li-2-es repülőgép.
 
 
Budaörs
 
Budapesttől nyugatra, a város egyik legjelentősebb polgári repterén kapott helyet egy MiG-21F-13-as harcászati vadászgép. Ennek a típusnak a sorozatgyártása 2002-ben fejeződött be, és a NATO által használt kódjában Fishbedként utaltak rá.
 
 
Csepel (Kossuth Lajos Szakközépiskola)
 
A Szabadkikötő utca déli részén található a csepeli Kossuth Lajos Szakközépiskola oktatási célokra felhasznált repülő eszközei. Az egyik ezek közül az előbb is említett MiG-21F-13-as, de található itt SM-1-es és Ka-26-os helikopter is.
MiG 21F 13 wiki
forrás: wikipedia.hu

Dunaújváros
 
Dunaújváros egyik nagyobb polgári repülőterén, a város déli részén, a 6-os út mellett található egy - szintén - orosz gyártmányú repülőgép.
 
 
Ferihegyi Skanzen

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található kiállításon több nagy múltú civil, és katonai géppel is megismerkedhetünk.
  • · Li-2 (katonaság)
  • · II-14T (Malév)
  • · II-18V (Malév)
  • · Tu-134 (Malév)
  • · Tu-154B-2 (Malév)
  • · Jak-40 (Légiforgalmi Igazgatóság)
  • · An-2M (Repülőgépes szolgálat)
  • · Mi-2 (Országos Mentőszolgálat)
 
 
Jakabszállás
 
Az alig tíz éves repülőtéren Ikarusz szobra mellett található egy szovjet MiG-15bis.
 
 
Kecel
 
Sokan nem tudják, de Magyarországon található Európa egyik legnagyobb katonai múzeuma, és ennek a kulturális intézménynek a kisváros Kecel ad otthont. A múzeumban található gépek állapota kifogástalan, a dolgozók és a karbantartók nagyon jó munkát végeznek. A repülőgépek szerelmeseinek viszont feltűnhet az, hogy sok gépen soha nem is létező jelzések vannak és nem megfelelő fegyverzettel vannak ellátva.
Ka 26 wiki
forrás: wikipedia.hu

Kecskemét
 
Az országban csak egy olyan légibázis található, ahol csak vadászgépekeket üzemeltetnek, az pedig Kecskemét városában kapott helyet. A bázison több igazán érdekes gépet lehet megcsodálni, sokszor a hadrendből kivont járművek is itt landolnak.
 
 
Nagyatád
 
A haditechnikai parkban található egy nagyon jó állapotban lévő MiG-21-es. Aki a város környékén van, és érdeklik a katonai régiségek, érdemes lehet meglátogatnia a gépet.
Pápa
 
Az itt található múzeum fénykorában 73 repülőgépnek adott otthont. Számuk folyamatosan csökkent (eladták őket, vagy múzeumokba kerültek), de még mára is sok hadrendből kivont gépet lehet megcsodálni.
 
 
Szolnok
 
Az itt található katonai reptér közvetlen közelében áll a Magyar Légierő Múzeuma, ahol több tucat jó állapotban lévő katonai és civil gép található. A telep helyet ad egy műszaki iskolának és annak udvarán láthatunk pár igazán jó állapotban lévő járművet.
 
 
Tököl

Az átalakított, volt szovjet bázison több igazán ritka gép kapott helyet. Ezeket – a rossz állapotuk ellenére – érdemes meglátogatni.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben