Praktikus tanácsok magyar utazóknak a Plitvicei tavak felkereséséhez

 
Az utazás előkészítéséhez kívánunk cikkünkkel néhány praktikus tanácsot nyújtani:
 

Hogyan juthatunk el a Plitvicei tavakhoz?
 
A legegyszerűbben a díjköteles M7 és a Zágrábi E65/E71 es autópályán haladva lehet eljutni Karlovac térségébe, ahol jól kitáblázott elágazás vezet tovább a tavakhoz.
 
Budapesttől  5 óra alatt lehet ide eljutni, a távolság  470 km.
 
A legegyszerűbb megoldás, ha magát Plitvice települést ütjük be a navigációba, vagy keressük meg a térképen. Plitvicébe megérkezve szinte lehetetlenség elvéteni az egymástól 6 km-re lévő két bejárat valamelyikét. Gondolva a látogatókra, nagy fizetős parkoló zónákat alakítottak ki. Azoknak pedig akik a tömegközlekedést választják, Zágrábból a menetrend szerinti buszjáratokat ajánlunk.

plitvice vizeses


Milyen felszerelésekre lesz szükségünk ?

A Nemzeti Park túraútjai jól bejárhatóak, túracipőre nincs szükség, de a nedves lépcsők miatt mélyebb talp profilú lábbeli ajánlott még a melegebb napokon is. Némi harapni és innivaló szintén ajánlott, hisz könnyen előfordulhat, hogy hosszabb időn át nem találunk alkalmas elárusító kioszkot.
 
Semmiképpen ne hagyjuk otthon a fényképezőnket, de legalább egy okos telefont, hiszen lépten-nyomon lélegzetelállító szépségű  tájakon vezet át utunk, a fotó témák száma végtelenül sok.
 
A helyi klíma nedvesebb és hűvösebb mint a tengernél vagy a városokban, így érdemes ennek figyelembe vételével öltözködni, felkészülni az útra!

 Utazási Tipp  
    Utazások a Plitvicei tavakhoz

Mennyi időre van szükségünk a Park meglátogaatásához?

Ez teljesen attól függ, hogy mennyit szeretnénk túrázni és látni ebből az egyedülálló szépségű vízrendszerből, mely alsó és felső tavak rendszerére oszlik.
 
Sok ösvény vezet a Plitvicei Nemzeti Parkon át, melyeket különböző betűkkel ( A-K-ig) jeleznek. Ezek közül a leghosszabb akár 6-8 órán át tarthat.
 
A legrövidebb túra 2-3 órát vesz igénybe és ehhez kell még a fotózást és pihenőket is hozzászámolni. Az ösvények jól kitáblázottak, sokszor keresztezik egymást, így nagy a variációk lehetősége. A bejáratoknál és főbb helyeken is nagyobb térképek segítik a tájékozódást. A legtöbb látogató egy vagy két napra érkezik és a tervezéskor fontos szempont az időzítés, mert Plitvice minden évszakban másik arcát mutatja.
 

Két jó tipp:

  • A fényviszonyok miatt javasolt reggeltől a kora délutáni órákig látogatni, mert a nap fénye ilyenkor ragyogja be legszebben a kék minden árnyalatában játszó víz fodrait. Délutánra eltűnik a nap a hegyek mögé, és eltűnnek  a világosan ragyogó színek is.
  • Parkba érkezve, de még a túra előtt tervezzük el, hogy merre szeretnénk haladni, és a későbbiekben is tartsuk magunkat az eredeti tervünkhöz, mert így láthatjuk a legtöbbet.
 


Milyen szállásokat ajánlunk?

A Plitvicei Nemzeti Park környékén sok a hotel, az apartman, és a vendégház  valamint még 2 kemping is található ebben az idilli környezetben rendkívül változatos árakon. Mindenképpen javasolt a szállásfoglalást előre lerendezni, hiszen sokan látogatnak ide az év legnagyobb részében.

 Utazási Tipp  
    Szállás Plitvice

Árak, korlátozások 

A Plitvicei Nemzeti Park védelme érdekében igyekeznek szabályozni és csökkenteni a természetre a látogatók által jelentett nyomást. Ennek érdekében új árrendszert vezettek be és 2019-től bevezették az előzetes regisztrációhoz kötött látogatást a Plitvicei tavakhoz. Az új rendszerben is lehet a helyszínen jegyet vásárolni, de csak bizonyos látogatószám megengedett. Amennyiben elérte a látogatószám a megengedett szintet, beszüntetik a jegyeladást amíg nem csökken a létszám. Az online egyeztetésre várhatólag leginkább a főszezonban és a hétvégéken lesz szükség. A vásárláskor meg kell adni azt is hogy melyik kapunál és hány órákon legyen a belépés.


Ide kattintva lehet regisztrálni / jegyet vásárolni: https://ticketing.np-plitvicka-jezera.hr/Index.aspx?l=EN

Belépőárak:

Kuna/fő 01.01 - 03.31
11.01 - 12.31
04.01 - 05.31
10.01 - 31
06.01 - 30
09.01 - 30
07.01 - 08.31
felnőtt 60 100 250/150* 250/150*
gyermek 7-18 évig 50 75 160/100* 160/100*
csoportos ár 55 90 150/130* 250/150*


• gyermekeknek 7 éves korig ingyenes a látogatás
*főszezonban 16 óra után kedvezményes árakat biztosítanak


Mikor érdemes meglátogatni a Plitvicei tavakat?

A plitvicei tavak Európa legszebb és leghíresebb látnivalói közé tartoznak, melyek minden évszakban más arcukat mutatják. Tavasszal zöldben ragyog minden, nyáron a napsütés a kék legszebb árnyalatait csalja elő a tavakból, ősszel a színek kavalkádja várja az utazót. A tél fehérbe vonja a tájat, néha még a vízesések is befagynak. Tehát szinte egész évben maradandó élményt jelent ellátogatni ehhez a természeti csodához.

 

Hirdetés

Booking.com

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben