Praktikus tanácsok magyar utazóknak a Plitvicei tavak felkereséséhez

 
Az utazás előkészítéséhez kívánunk cikkünkkel néhány praktikus tanácsot nyújtani:
 

Hogyan juthatunk el a Plitvicei tavakhoz?
 
A legegyszerűbben a díjköteles M7 és a Zágrábi E65/E71 es autópályán haladva lehet eljutni Karlovac térségébe, ahol jól kitáblázott elágazás vezet tovább a tavakhoz.
 
Budapesttől  5 óra alatt lehet ide eljutni, a távolság  470 km.
 
A legegyszerűbb megoldás, ha magát Plitvice települést ütjük be a navigációba, vagy keressük meg a térképen. Plitvicébe megérkezve szinte lehetetlenség elvéteni az egymástól 6 km-re lévő két bejárat valamelyikét. Gondolva a látogatókra, nagy fizetős parkoló zónákat alakítottak ki. Azoknak pedig akik a tömegközlekedést választják, Zágrábból a menetrend szerinti buszjáratokat ajánlunk.

plitvice vizeses


Milyen felszerelésekre lesz szükségünk ?

A Nemzeti Park túraútjai jól bejárhatóak, túracipőre nincs szükség, de a nedves lépcsők miatt mélyebb talp profilú lábbeli ajánlott még a melegebb napokon is. Némi harapni és innivaló szintén ajánlott, hisz könnyen előfordulhat, hogy hosszabb időn át nem találunk alkalmas elárusító kioszkot.
 
Semmiképpen ne hagyjuk otthon a fényképezőnket, de legalább egy okos telefont, hiszen lépten-nyomon lélegzetelállító szépségű  tájakon vezet át utunk, a fotó témák száma végtelenül sok.
 
A helyi klíma nedvesebb és hűvösebb mint a tengernél vagy a városokban, így érdemes ennek figyelembe vételével öltözködni, felkészülni az útra!

 Utazási Tipp  
    Utazások a Plitvicei tavakhoz

Mennyi időre van szükségünk a Park meglátogaatásához?

Ez teljesen attól függ, hogy mennyit szeretnénk túrázni és látni ebből az egyedülálló szépségű vízrendszerből, mely alsó és felső tavak rendszerére oszlik.
 
Sok ösvény vezet a Plitvicei Nemzeti Parkon át, melyeket különböző betűkkel ( A-K-ig) jeleznek. Ezek közül a leghosszabb akár 6-8 órán át tarthat.
 
A legrövidebb túra 2-3 órát vesz igénybe és ehhez kell még a fotózást és pihenőket is hozzászámolni. Az ösvények jól kitáblázottak, sokszor keresztezik egymást, így nagy a variációk lehetősége. A bejáratoknál és főbb helyeken is nagyobb térképek segítik a tájékozódást. A legtöbb látogató egy vagy két napra érkezik és a tervezéskor fontos szempont az időzítés, mert Plitvice minden évszakban másik arcát mutatja.
 

Két jó tipp:

  • A fényviszonyok miatt javasolt reggeltől a kora délutáni órákig látogatni, mert a nap fénye ilyenkor ragyogja be legszebben a kék minden árnyalatában játszó víz fodrait. Délutánra eltűnik a nap a hegyek mögé, és eltűnnek  a világosan ragyogó színek is.
  • Parkba érkezve, de még a túra előtt tervezzük el, hogy merre szeretnénk haladni, és a későbbiekben is tartsuk magunkat az eredeti tervünkhöz, mert így láthatjuk a legtöbbet. 
      A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS  ide

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben