Pozsony érdekességei, látnivalói


A város talán legérdekesebb része az Óváros (szlovákul Staré Mesto), ahol 41 ezer ember éli mindennapjait. Ez Pozsony magja, ezzel határos majdnem minden másik negyed, és a történelmi városrész is itt található. Az itteni látnivalók közül a három legelengedhetetlenebb a Mihálytorony, ami a középkori vár egyik utolsó álló emléke, a Zichy-palota, ami egy mára rekonstruált újkori épület és rendezvényeknek ad helyet, illetve a Pálffy-palota, amivel kapcsolatban kihagyhatatlan tényező, hogy itt is zenélt a hat éves csodagyerek Wolfgang Amadeus Mozart.
 
  • Főtér (Hlavné námestie tér): ez volt mindig is Pozsony legnagyobb piactere, illetve ha egy uralkodó visszatért, vagy látogatóba jött, akkor a város itt tudta köszönteni őket. A térnek megvan a maga hangulata, a reneszánsz szökőkútnál egy kis pihenés, vagy valamelyik kávézóba beülni és beszélgetni az ismerősökkel. A téren kap helyet még a régi Városháza, ami látogatható, bár jelenleg csak egy, a város történelmét és feudális igazságszolgáltatását bemutató kiállítás van benne. Az egyik falán egy olyan tábla is található, ami azt mutatja meg, hogy 1850 februárjában mekkora volt a Duna vízszintje.

pozsony 01

  • Ferencesek tere (Frantiskánske námestie tér): Ez a Főtérnek a majdnem tökéletes ellentéte, ugyanis e terek közül ez képviseli a csendesebbet, ami ennek ellenére is sok látnivalóval szolgálhat, a történelmi városmagban való elhelyezkedésének köszönhetően. A neve a legrégebbi pozsonyi templomból származik, ami a Ferences templom volt.
  • Az északi részén található a Mirbach-palota, ami az egyik legszebb úti cél Pozsonyon belül, és ha a városban járunk, elengedhetetlen, hogy meglátogasssuk. 1768 és 1770 között épült, és az épület utolsó magántulaja, Emil Mirbach végrendeletével odaadományozta a városnak, azzal a feltétellel, hogy berendeznek egy galériát ott. A város nem ellenkezett a végakarattal, és azóta is a palotában kap helyet a Pozsonyi Városi Galéria.
  • Prímás tér (Primaciálne námestie tér): Az Óváros legtöbb negyedéhez képest ez keveredett a legjobban a külterületekkel, és sokak szerint ez Pozsony legszebb tere.

pozsony 02 

 

Tags:

Hirdetés

Cikkek Szlovákiáról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben