Paklenica Nemzeti Park, a kirándulók és a hegymászók paradicsoma

 
Nemcsak Horvátország, de a világ is számos kitüntetéssel és elismeréssel díjazta. 2017-ben az Észak-Velebit és a Paklenica Nemzeti Park bükkerdőit felvették az UNESCO világörökség listájára. A horvát Nemzeti Turisztikai Egyesület és Kereskedelmi Kamara, a Paklenica Nemzeti Parkot a 2019.-es év természeti látványosságai kategóriájának győztesévé nyilvánította.
 Utazási Tipp  
   

A parkot két szurdokvölgy alkotja, a Kis és Nagy Paklenica , amelyeket legjobban sétálva fedezhetünk fel. Majdnem 200 kilométernyi túraútvonal és ösvény található a parkban. A tanösvények a Velika Paklenica kanyonjától a Manita barlangig, a „Lugarnica” erdei házig, a Velebit legmagasabb csúcsait elérő túraútvonalakig vezetnek. A parkban lévő utak és túraútvonalak jelzéssel vannak ellátva. A Paklenica erdei ház kb.6 kilométerre fekszik a kanyon fő parkolójától. Két órát vesz igénybe, hogy a főútvonalat a kanyonon keresztül elérjük.


A Velika Paklenica Völgy 14,5 kilométer hosszú és 400 méter mély. A völgy forrásától egészen a folyóval való összefolyásáig tartó vízálló felületnek köszönhetően a víz a Velika Paklenica folyómederben egész évben jelen van. A kanyon részben összeomlott sziklákkal van körülvéve, így ezeken a helyeken zuhatagok és kisebb vízesések alakultak ki. Kivételes geomorfológiai értéket képviselő terület, a földfelszín alatt és felett endemikus növényeket és állatfajokat rejt.
Paklenica 01

A Paklenica Nemzeti Park a hegymászók körében is nagyon jól ismert. Mivel a térségben nagyon sok a védett növény és állatfaj, ezért a hegymászás csak kijelölt helyen lehetséges. A parkban 590 jól kialakított és jelölt hegymászó túraútvonal van, amelyek különböző nehézségűek és hosszúságúak. A hegymászók körében legismertebb szikla az Anica Kuk, ahol kb. 350 méter túraútvonal közül választhatnak a kezdők vagy akár a sport hegymászók. A hegymászói szezon tavasszal kezdődik és egészen ősz végéig tart.
 
 
Kilátás a Troglav-ra

A Travnati Vagan kilátóhelyről gyönyörű kilátás nyílik. Szép, tiszta időben akár a 150 km-re lévő Risnjak-ig, a 110km-re lévő Krek-ig vagy a 105 km-re fekvő Troglavig, a Dinári -hegység legmagasabb csúcsáig láthatunk el.
 
Liburnia a Velebit-hegység egyik legszebb kilátója, ahonnan akár az Adriai-szigetekig is elláthatunk jó időben. A kilátó nevét az 1899-ben alapított zadari Liburnia nevű első hegymászó társaság után kapta. Több, jelzett túraútvonal vezet fel ide. Feljutni kissé nehezebb, a terep meredek lehet , ezért tapasztaltabb túrázóknak ajánlott.
 Utazási Tipp  
   

A Manita- barlang

A Manita barlang az egyetlen barlang a parkban amit a nagyközönség is látogathat. A szép tágas terek 1937 óta fogadják az idelátogatókat. A barlang bejárata 570 méter tengerszint feletti magasságban fekszik és a Velika Paklenica parkolójától kb. másfél órára található. Földalatti díszeinek szépsége miatt az egyik legszebb barlangnak tekintik Horvátországban. A Manita peć 175 méter hosszú, és 35 méter mély. A látogatók csak kb. fél órát tölthetnek el itt idegenvezető kíséretében. A barlang hőmérséklete egész évben kilenc fok körül van. A belépőjegyek a barlang elõtt vásárolhatók meg, áprilistól szeptemberig van nyitva.
Paklenica 02

A földalatti város

A Velika Paklenica kanyonjaiban olyan földalatti alagút ( bunker) található, amelyet 1950 és 1953 között még a Jugoszláv Néphadsereg épített. A Délszláv háború után a „Paklenica Nemzeti Park” megkapta ezt a helyet és 2000-ben egy bemutatóközpont építésébe kezdett. 2016 augusztusában nyílt meg az „Underground Town of Paklenica” Bemutatóközpont. A kezdő hegymászók a Hegymászó Központban egy multifunkcionális teremben mesterségesen kialakított sziklán sajátíthatják el a hegymászás kezdő lépeseit. A látogatók interaktív és szórakoztató módon ismerkedhetnek meg a parkkal, és további információt kaphatnak az első paklenicai hegymászókról, és a horvát hegyi mentőszolgálat munkájáról. A látogatóközpontban ajándék vásárolható és a „bunkerban“ kávézni is lehet.
 
A parknak a tavalyi évben 140 000 látogatója volt, amiből 50 000 volt hegymászó.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben