Egy híres magyar építész New Yorkban - Róth Imre

 
Róth Imre élete 1871-ben kezdődött el Gálszécsén, de már nagyon fiatalon, 13 éves korában családjával átutaztak a tengerentúlra, hogy az elszegényedett környezetükből ki tudjanak emelkedni és szerencsét próbáljanak Amerikában. A szülők terve végülis bevált, hiszen fiuk egy neves építészirodánál tanulta el a szakma csínját-bínját Chicagóban. Róth Imre - Emery Roth - valószínűleg az 1893-as Világkiállításon szerezte a legtöbb tapasztalatot. Még több évnyi tanulás után olyannyira elsajátította a mesterséget, hogy 1898-ban meg tudta nyitni első saját irodáját New Yorkban.
ritz tower
forrás: wikimedia.org - Ritz Tower


Az azt követő időszakban a munkái többségét a csekély magyar közösség által kiszabott munkák elvégzése jelentette. Az első komoly megbízásig 1903-ig kellett várni, amikor is megbíztak őt egy tízemeletes hotel megtervezésével. A – majdnem – felhőkarcolónak számító épület Art Nouveau (Új Művészet) stílusban került megépítésre. Az igazi áttörést viszont a két világháború közti időszak jelentette számára, ekkor alkotta meg a három leghíresebb épületét, a Ritz Towert, a Beresford házat és a San Remo házat.
 Utazási Tipp  
    Legjobb utak az USA-ba

  • Ritz Tower – Egy 42 emeletes épület, ami lakóháznak épült. Hatalmas lakosztályok kaptak benne helyet, ezért a new yorki luxus szimbólumává vált. 166 méter magas, alsó része a reneszánsz stílust kívánta megjeleníteni, míg a felsőbb emeletek díszítése több építészeti stílus összessége. Két év alatt épült fel, a munkálatok pedig 1925 és 1927 között zajlottak.
  • Beresford ház – A Central Park mellett fekvő épület 1929-ben látott napvilágot, a reneszánsz szobroknak és díszítésnek a stílusjegyeivel. Sokak számára ez marad a világ legnagyobb lakóépülete, függetlenül attól, hogy „mindössze” 22 emeletes. New York egyik leglátványosabb és legérdekesebb épülete.
Beresford haz new york
forrás: wikimedia.org

  • San Remo ház – New York első ikertoronnyal rendelkező épülete is a magyar építész kezének munkája, ami 1930-ben lett megépítve. Mind a mai napig népszerű turisztikai központ. Pont az épület megépítése előtt enyhítettek azon a törvényen, ami megszabta egy ingatlan maximum magasságát, ennek köszönhetően tervezhette Róth Imre így az épületet.
 san remo
forrás: wikimedia.org

 

Tags: ,

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben