Kastélyok Magyarországon - ismerd meg a 15 legszebbet

 
Listánk első pontján a Károlyi-kastély áll, ami Fehérvárcsurgón található, Fejér megyében. Az épület klasszicista stílusban került megépítésre, és a tervezői Ybl Miklós és Henrich Koch voltak. A kastély története 1691-ig vezethető vissza, amikor is már a Hochburg család birtoka volt. Több tulajdonos-váltás után 1786-ban már barokk kastély állhatott itt, ami a Perényi család tulajdona volt. A családfő később elzálogosította az épületet Károlyi Györgynek, akinek a neve azért vált ismertté, mert 1825-ben 40 000 forint összeget adományozott a Magyar Tudományos Akadémiának, aminek az alapító tagja is volt. A kastély ma már szállodaként működik, de ettől függetlenül idegenvezetővel bejárható.
 
karolyi kastely legszebb kastelyok
forrás: wikipedia.org


A keszthelyi Festetics-kastély méltán híres mind építtetőjéről, mind szerepéről a magyar történelemben. A 101 helységből álló épület Magyarország negyedik legnagyobb kastélya, ami ráadásul igényesen újítottak fel. Az itt található könyvtár gyűjteménye bár közel sem akkora már mint fénykorában, de nagyságrendileg így is egyedülálló. A kastélyon belül részletesen mutatják be a kor érdekességeit, 42 hektáros parkja pedig természetvédelmi területként tartják számon. (Az ebben a parkban található legidősebb növény egy mocsári tölgy, ami már meghaladta a 400. életévét)
 
Festetics kastely legszebb kastelyokforrás: wikipedia.org 

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

Az Esterházy-kastély  - Fertőd - 1720 és 1766 között került megépítésre, Esterházy Miklós kérésére. Magyarország legnagyobb barokk stílusban épült létesítményén több kiváló mesterember dolgozott, a csak „Magyar Versailles”-ként emlegetett kastély. Megépítése után jelentős kulturális központtá vált az épület. A hely egy híres személyhez is köthető, hiszen udvari zeneszerzőként itt dolgozott a később bécsi klasszikában elhíresült Joseph Haydn.
 
Esterhazy kastely legszebb kastelyok
forrás: wikipedia.org

Bárki, aki látta már élete folyamán a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, sejthette azt, hogy egy hasonló listában előkelő helyet kell szereznie. A barokk stílusban felhúzott épület az 1740-es években látott napvilágot, akkori birtokosa pedig a császárnő, Mária Terézia bizalmasa, Grassalkovich Antal volt.A családfő fiának halála után (aki szintén az Antal nevet viselte) kihalt a család férfiága, így rövid időn belül többször is tulajdonost váltott a terület. Először Sina György által került megvásárlásra, akinek az utódja továbbadta a kastélyt egy belga banknak. Az 1848-49-es szabadságharc alatt a felkelők egyik bázisaként szolgált. Jelenleg kastélymúzeumként működik. Érdekesség: Sissi és Ferenc József gyakran pihentek itt az őszi, tavaszi hónapokban, miután koronázási ajándékként azt megkapták.
 
Grassalkovich kastely legszebb kastelyok
forrás: wikipedia.org

A viszi Jankovich-kastély egy káprázatos helyre visz el minket, a Balatontól délre alig pár kilométernyire. A falu határában hatalmas vadászterület található, és közvetlenül emellett fekszik a nagy kastély, ami jelenleg hangulatos kastélyszállóként működik.
 
Jankovich kastelyforrás:  csodalatosbalaton.hu

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

A listánkon másodjára szerepel egy Károlyi-kastély, bár ezúttal nem Fehérvárcsurgón, hanem Füzérradványon. A név mellett a két kastély abban is megegyezik, hogy mindkettő építését Ybl Miklós tervei alapján készítették el. A romantikus stílusban napvilágot látó épület 1859-ben készült el, és azóta a hely egyik legimpozánsabb látnivalója. A kastélyon belül megcsodálhatjuk az itáliai reneszánsz és barokk stílusban belsőépítészetet, ami a műkedvelők számára valóságos Kánaán lesz.
 
Karolyi kastely Fuzerradvanyi
forrás: wikimedia.org


A nádasladányi Nádasdy-kastély barokk elődje már a 14. században állhatott, de a ma is látható formáját csak egy felújítás következtében, a 19. században nyerte el, amikor az egészet Tudor-stílusban formálták át, jó pár plusz épületszárnnyal megtoldva. A kastély építtetője Linzbauer István volt, aki a Nádasdyak kérésére döntött a romantikus-Tudor stílus mellett, hiszen a nagy múltú család Angliába vezeti vissza a gyökereit. A Nádasdy-család egészen a második világháborúig a kastélyban lakott, amikor is kénytelenek voltak elhagyni Magyarországot. Az egész világot megrázó háború után a hely elnéptelenedett, és egészen 1982-től 1994-ig a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában állt. A kastély külsejét azóta helyreállították, de a belső tereket mai napig rekonstruálják.
 
Nadasdy kastely legszebb kastelyok
forrás: wikipedia.org

A Széchenyi-kastély volt a híres Széchenyi István lakhelye. Széchenyi többek között az első állandó magyar híd, a budapesti Lánchíd építője volt és a Magyar Tudományos Akadémia egyik alapító tagja. Sokak által a legnagyobbnak tartott államférfi Nagycenken 1814-től tevékenykedett, mikor az apja, Széchényi Ferenc szétosztotta birtokait két fia között. Ez az épület is megsínylette a második világháború borzalmait, 1944-ben egy angol légitámadás során bomba csapódott a közeli parkba, aminek következtében az épületet erős lökéshullám rázta meg, és több ablaka és a tetőcserepek számos helyen összetörtek. 1945 júniusában és júliusában a helyiek feldúlták a kastélyt és mindent felégettek.
 
Szechenyi kastely legszebb kastelyok
forrás: wikipedia.org

A barokk De la Motte-kastély Noszvajon található, közvetlenül a Bükk hegység mellett. Az épület 1774 és 1778 között látott napvilágot, az építtetője pedig Szepessy Sámuel Báró volt, aki később továbbadta a helyet Vécsey Annának. Az ő férje volt a Habsburg udvarból jövő De la Motte ezredes, aki Mária Terézia kegyeit élvezte. Hozzá vezetik vissza a francia stíluselemeket a kastélyon. Ma már múzeumként működik néhány terme, de összességében kastélyszállóként funkcionál. A híres noszvaji unikornis az Almásy-család címerét jelképezi, és 1798 óta őrzi az épület kapuit.
 
de la motte kastely legszebb kastelyok
forrás: wikipedia.org

A Wenckheim-kastély elsősorban megalkotója miatt híres, hiszen ezt a csodálatos helyet is Ybl Miklós tervei alapján készítették el. Szabadkígyós kis városa egy igazán páratlan építészeti remekművel gazdagodott 1879-ben, amikor a neoreneszánsz épületegyüttes elkészült. A helyiek azóta is büszkén emlékeznek meg a különleges építményről. Bővebb leírás a Wenckheim-kastélyról
 
Wenckheim kastely legszebb kastelyok
forrás: wikipedia.org

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

A listánk 11. felsoroltja ismét egy Károlyi-kastély, és ez ezúttal Nagymágócson található. A helyet Károlyi Imre építette, 1896 és 1897 között. A neobarokk és eklektikus stílusban épült kastély parkja különleges turisztikai látványosság, a 41 hektáros zöld területével, és hangulatos, 10 hektáron elterülő tavával. A Károlyi-család Magyarország egyik meghatározó famíliája volt a történelem évszázadai alatt, adtak többek között miniszterelnököket, több jelentős vallási személyt, és nagyjából egy tucatnyi grófot. A család eredete egy Szatmár megyei nemzetséghez vezet vissza, bár először a 14. században utaltak rájuk Károlyiként, és hamarosan Luxemburgi Zsigmondtól pallosjogot és adómentességet is kaptak.
 
Nagymagocs Karolyi kastely legszabb kastelyok
forrás: wikipedia.org

A szécsényi Forgách-kastély Magyarország egyik egyedülálló építménye, hiszen a barokk stílusban emelt épület kiemelkedik más magyarországi társai közül. A kastély 1760-ban épült, és a napóleoni háborúk alatt ideiglenesen katonai kórházként működött. (Ekkor a tájat egy nagyon jól karban tartott angolpark is gazdagította) Miután kivette részét a konfliktusból, át lett építve, aminek köszönhetően ma itt található a Kubinyi Ferenc Múzeum. (Ha valaki nem ismerné Kubinyi életútját, paleontológus volt) A környéken más látnivalók is akadnak, például a kis palóc falu, Hollókő, ahol meg lehet csodálni a helyiek hagyományőrző életmódját. Az UNESCO Világörökség részét képző település a falusi kultúra egyik kiemelkedő bástyája.
 Forgach kastely legszebb kastelyok
forrás: wikipedia.org

A Teleki-Degenfeld-kastély ma szállodaként is működik, aminek köszönhetően nem csak a műkedvelőknek, hanem a kikapcsolódásra vágyóknak is okos döntés lehet meglátogatnia ezt a helyet. Ez a kastély szintén barokk stílusban került megépítésre, egészen pontosan 1748-ban. Sok más hasonló épülethez hasonlóan az eredeti alakja itt sem maradt fent, a 19. században zajlott átalakítás klasszicista-romantikus kastéllyá alakította át. A barokk építészet kedvelői sem szomorkodhatnak, hisz az épület dísztermében jó pár stíluselemmel és falfestménnyel találkozhatnak. A Degenfeld-család 1944-ig tartózkodott birtokán, amikor is a benyomuló szovjet csapatok elkergették őket, az épületet pedig felgyújtották.
 
Teleki Degenfeld kastely
forrás: youtube.com

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

A Tiszadobon található Andrássy-kastély nagyon hasonlít egy francia lovagkastélyra, ráadásul a szájhagyomány is úgy tartja, hogy az épületet Erzsébet (Sisi) magyar királyné tiszteletére emelték. Az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere, Andrássy Gyula építette a kastélyt, ami öt éven keresztül épült, 1880 és 1885 között. A Tisza közel fekszik hozzá, és a viszonylagos sík terület fölé magasodik, hiszen egy kisebb dombra épült. A romantikus-neogót stílusban épült kastélyt Magyarország egyik legszebb kastélyának tartják.
 
 Tiszadob Andrassy kastely
forrás: wikipedia.org

Az Almásy-kastélyt Gyula egyik legszebb építményeként tartják számon. 1801-ben osztrák mintára úgy alakították át, mint a bécsi nemesek rezidenciáit. A hely több átalakításon is átesett ekkor, lovardával és nagyobb kertrésszel bővült. A kastély utolsó lakói az Almásyak voltak. Ma már interaktív múzeumként is működik, vagyis testközelből tudhatod meg, hogy hogyan éltek a kor emberei.
 
Almasy kastely gyula
forrás: wikipedia.org

 

Fizetett hirdetés

Fizetett hirdetés

Fizetett hirdetés

Fizetett hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben