Izlandi kalandok - gejzírek, vízesések és a hőforrások országa

 
Izland egy Magyarország méretű szigetország ahol nagyon kicsi a népsűrűség, főképpen a tengerparti zónák lakottak. Rengeteg a vulkán, a gejzír és az érintetlen természetvédelmi területből adódóan rengeteg a különleges látnivaló. Mivel az ország a sarkkörhöz közel helyezkedik el érdekessége, hogy nyáron nem megy le a nap, télen viszont roppant rövidek a nappalok. Amennyiben télen tiszta az ég, az északi fény bámulatos látványát is megcsodálhatjuk.
 
Izland egész évben bámulatos, de csomagoláskor érdemes figyelembe venni a változékony időjárást. Talán mégis a nyári időszak a legalkalmasabb egy izlandi túrához, de adódhat úgy tavasszal és ősszel is, hogy alkalmas az időjárás. Izlandon a turizmus az elmúlt időszakban rendkívül dinamikusan fejlődött, egyre trendibb dolognak számít egy izlandi utazás.
 
Évente kb. 1 millióan látogatják az országot, ami a gazdaság egyik fontos tartópillére.

izland 02

Az időeltolódás Bubapesthez képest -2 óra, a menetidő direktjáratú repülővel kb.5 óra, ami az átszállástól függően akár 12 órára is nyúlhat. Az ország történelme a vikingekhez köthető, akik a IX. században érkeztek Norvégiából. Sokáig skandináv fennhatóságú gyarmat volt Izland, amely 1944-ben nyerte el a teljes és végleges függetlenségét. Az 1956-os forradalom után 52 magyar jutott el Reykjavikba akik ott kezdték újra az életüket. Néhányan ott maradtak, néhányan pedig továbbálltak idővel. Napjainkra inkább fiatal magyar munkavállalók próbálják ki szerencséjüket a szigetországban. Ha úgy hozza az élet érdemes velük elbeszélgetni az ottani világról.

A legfontosabb izlandi látnivalók felkereséséhez minimum egy hétre van szükség, de akár két hétre elegendő néznivaló is akad Izlandon. Az ország megtekintéséhez talán az a legjobb módszer, ha körbeutazzuk Izlandot, amihez körülbelül 2000 kilométeres utat kell megtenni. Írásunk következő részében bemutatásra kerül a két fegnépszerűbb nevezetesség: Reykjavik és a Kék Lagúna.
 
 
Reykjavík:

Reykjavík Izland fő- és egyben legnépesebb városa is 122.000 fős lakossággal. Az izlandi főváros kihagyhatatlan része bármelyik úti programnak, az utazók véleménye szerint kifejezetten kisvárosi hangulatot áraszt magából. A legrégibb épületek 18. századi eredetűek, de az izlandiak szeretik a modern épületeket is. A város látnivalóit akár két keréken is fel lehet keresni, ha az időjárás is megfelelő hozzá.
 
 
Hallgrímskirkja
 
A fővárosgyik nevezetessége a Hallgrímskirkja, ami egy evangélikus templom. A maga 74.5 méterével Izland legmagasabb épülete. Nevét Izland főpüspökéről, Pétur Pettursonról kapta. A hely látogatása ingyenes, kizárólag a toronyba való feljutásért kell fizetni. Az egész városból jól látszik. A templom előtt Leif Eriksson Vörös Erik fiának a szobra látható.

Hallgrimskirkja

Harpa

Harpa egy izlandi hangversenyterem és konferencia-központ. A 43 méter magas épület különleges bazalt oszlopokra hasonlító formát ölt, több öt vagy hatszögű alakzat kombinációjából áll. Déli oldalát úgy alakították ki, hogy egy természetes fényjátékot hozzon létre. E különleges hely egyéb kulturális programoknak és rendezvényeknek is helyet ad.
 
harpa concert hall

Laugavegur

Nevét a Délnyugat-Izlandon megtalálható túraútvonalról kapta. Vásárlás-kedvelőknek mindenképpen meg kell látogatni ezt a helyet. A Laugavegur Izland híres bevásárlóutcája. Számos kisebb szuvenír boltnak, étteremnek, kávézónak ad otthont.
 
Laugavegur

Izlandi Nemzeti Múzeum
 
A város múzeumai közül a legfontosabb. Itt lehet a legjobban megismerni Izland múltját. A kiállított tárgyak közül a legfontosabb egy 13. századi kőfaragás, mely egy lovag életét mutatja be.
 
 
Kék Lagúna

A Kék Lagúna egy lávamező közepén található Reykjavik közelében. A geotermikus energiával fűtött szabadtéri fürdő, mindössze 13 km-re a nemzetközi repülőtértől. A Lagúna vize gyógyító hatású, bőrproblémák esetén kifejezetten hatásos. A belépők ára igen borsos, (kb. 50 euró) de megéri ezt a pénzt, mert ez egy nem mindennappi élmény.
 
kek laguna izland

Gejzírek

Vulkanikus működések által a víz felhevül, majd gőz formájában felszínre tör. A föld mélyéről feltörő gejzírek évszázadokon át megnehezítették az emberek életét, napjainkban az izlandiak szolgálatába álltak, így Izland az első ország, mely energiaszükségletének 100%-át megújuló energiából fedezi. Külön érdekesség, hogy a geotermikus energiával fűtött üvegházaikban még az eper is megterem, mely igazán kuriózum egy ennyire zord klímájú országban. Izland leghíresebb gejzírjei egy Haukadalur nevezetű völgyben találhatók, ezek a Geysir és a Strokkur. A Geysir a legrégebbi vízkitörési pont, melynek gőzcsóvája napi háromszor, akár 70 méter magasra is feltör.
 
 
Vízesések
Izland vízesései a világ legszebbjei sorába tartoznak, melyek közül nehéz kiválasztani a legkülönlegesebbeket. Az ország bejárása során több helyen is lesz lehetőség egy-egy érdekes hely felkeresésére.
 
izland vizeses

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben