Horvátország 5 legszebb barlangja

 
Annak ellenére, hogy Horvátország nem nagy területen fekszik, mégis szpeleológiai szempontból igen gazdag. A létező több ezer barlang, járat közül ugyan csak pár ami nyitott a nagyközönség számára, mégis érdekes látnivaló lehet az idelátogatóknak. A barlangokban a hőmérséklet alacsony, akár 5-10 fok is lehet, ezért meleg, sportos felszerelés és cipő javasolt!
 
 
Cerovačke barlang
 
A Velebit Nemzeti Park déli részén található barlang Horvátország legnagyobb és az egyik legismertebb 7 km hosszú barlangrendszere. A leghíresebb és a turisták számára is látogatható a Felső-barlang és az Alsó- barlang. Számos régészeti lelet, emberi és medve csontok maradványai is megtalálhatóak, e mellett számos természeti képződménnyel is találkozhatunk.
Látogatni április és november között előzetes bejelentkezést követően lehet!
 
cerovac barlang
forrás: magic-croatia.hr


Barač cseppkőbarlang
 
A Plitvicei-tavaktól keletre húzódó karsztos terület telis-tele van barlangokkal. Ezek közül a legkönnyebben megközelíthető a Barac- barlang, ami mindössze 6 km-re feszik Rakovica keleti részétől. A szóbeli legenda szerint nevét az egyik helyi hősről kapta aki sikeresen állt ellen a török elnyomásnak.
A barlangot kb. 1 óra alatt lehet bejárni, a barlangdíszek mellett régészeti leleteket találunk. A vizuális látványt fényjáték egészíti ki.
 
baraceve barlangforrás: plitvicevillaverde.com 
Veternica barlang
 
A Zágráb közelében található barlang a hatodik leghosszabb Horvátországban, de csak az első 380 méter nyitott a látogatók előtt. A sziklaüreg rejtelmeit képzett vezető segítségével fedezhetjük fel; geomorfológiai jelenségek,homokdűnék,eróziós formák, kihalt medvék maradványai, fosszíliák, csigák, kagylók stb. A 18 jegyzett denevér fajtából 12 állandó lakója a barlangnak. A téli hónapokban a látogatás nem lehetséges, hogy a látogatók ne zavarják meg téli álmukat.
Nyitvatartás: áprilistól október végéig.
 
veternica barlang
forrás: croatiaweek.com

 Vrelo barlang
 
A Fuzinban található barlangot ezelőtt kb. 70 évvel egy véletlen folytán fedezték fel, amikor a Bajer tározót kezdték építeni. Korát 3,5 millió évre becsülik. Rövid szakasz-, 300 méter- ami látogatható, de ezen szakaszon is rengeteg a látnivaló. Belseje nem lépcsőzetes, ezért Európában egyedülállóan mozgáskorlátozottak, kerekesszékkel is látogathatják. A vezetett túrák kb. 20 percig tartanak. A közelében lévő patak, heves esőzéskor kiáradhat.
 
vrelo cave
forrás: croatiareviews.com

Lokvarka barlang
 
Ha Rijeka felé veszi az irányt akkor érdemes egy kis kitérőt tenni. A barlang Lokvarkától 2 km-re keletre található. A 100 évvel ezelőtti felfedezése egy véletlennek köszönhető. A Lokvarkának 6 emelete van, mélysége 275 m, de csak az első 4 emelet nyitott a látogatók számára. Ez a barlang Horvátország legmélyebben elhelyezkedő szpeleológiai létesítménye, ahol a vendégek 75 méterig tudnak lemenni, itt 6 fok körüli a hőmérséklet.
 
lokvarka barlang
 forrás: croatiareviews.com

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben