Fehérvárcsurgói-víztározó - magyarország egyik legjobb horgászvize

 
A Bakony hegység közelében található mesterségesen létrehozott tó szorosan kötődik a Gaja-patakhoz, mivel ennek a felduzzasztásával jöhetett létre, illetve a patak biztosítja a tározó lefolyását. A hely több fontos szerepet is betölt, többek között a mezőgazdasággal, a vízminőséggel és az árvizek megelőzésével kapcsolatban.
 
A tó mérete erősen függ attól, hogy milyen évszakban vagyunk, mivel a szabályozásnak köszönhetően akár 223 hektárosra is megnövelhető a vízfelület kiterjedése és jellemzően 6-8 méteres az átlagmélysége, de egy-két szakaszon ez meghaladhatja a 14-15 métert is.

fehervarcsurgoi viztarozo 01 kép forrás: bojtistavak.hu, feol.hu


Mielőtt a tervezőasztalon megfogalmazódott volna a víztározó gondolata, a területen ásatásokat végeztek, ami alapján biztosra vehető, hogy a Kr. e. II. században,
 
a Római Birodalom idején is már gáttal szabályozták a Gaja-patakot.
 
Azonban akkor még elsősorban ivóvíz kinyerésére használták, amiben a helyiek feltételezhetően szívesen meg is mártóztak. Az, hogy a középkorban is működött-e itt gát, megkérdőjelezhető, de a népi szóbeszéd úgy tartja, hogy a törökök az itt felhalmozódott vízzel kívánták volna elárasztani Székesfehérvárt.
 
A modernkori megvalósítás 1971-ben látott napvilágot, ekkor került kiásásra a tározó alja. A területet, ahol mindez létrejöhetett, több nagy káposztaföld szolgáltatta. 2007-ben hódok költöztek ide, akik az innen 100km-re fekvő Gemenci-erdőből érkezhettek a tározóhoz.

fehervarcsurgoi viztarozo 02kép forrás: feol.hu

2010-ben viszont egy másik, kicsit aggasztóbb esemény árnyékolta be a helyet, amikor is rekordot döntött a vízállás, mivel egy-két kisebb gát a nagy esőzések hatására átszakadt, Székesfehérvárt árhullám fenyegette. Az incidenskor hihetetlen mennyiségű, mintegy 11 millió köbméter víz volt a víztározóban.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben