Egy ország Dél-Amerikában, ahol hollandul beszélnek – a Suriname Köztársaság

 
A területet a 15. században fedezték fel az Öreg Kontinens lakói, kolonizálása viszont csak a 17. században indult meg, a brit korona zászlaja alatt. Úgy került holland fennhatóság alá a terület, hogy az országok diplomatái cserét kötöttek – Suriname-ot Új Amszterdamért, amit mindenki ismer, hiszen manapság New Yorkként emlegetik. 1682-ben alakult meg a Holland Nyugat-indiai Társaság, ami jelentős bevételekkel látta el az újdonsült kolóniát, így téve egy rendkívül profitáló tranzakcióvá a cserét. Ettől függetlenül pár évre ismét a britek uralma alá került az ország, majd miután visszaszerezték 1816-ban, katonagyarmat lett Holland Guyana néven.

A 19. század és a második világháború között nem történtek jelentős dolgok, ez a gyarmat is átesett az akkoriban szokásos rabszolgatartással kapcsolatos problémákon. 1863-ban felszámolták az egész rabszolgatartást, majd egy tízéves átmeneti időszak után el is mehettek a szigetről a rabszolgák. 1941-ben megszállták a szövetséges erők az országot - bauxitbányászás céljából - ami a világméretű konfliktus végeztével is biztos anyagi forrást biztosított a lábadozó országnak. 1954-től számított Holland tengerentúli tartománynak. 1975-ben lett független (tartomány), de az addig polgári kormányzatot megpuccsolta a hadsereg. A hadsereg vezetője ezután diktatúrába sodorta az országot, majd 1987-ben egy látszat parlamenti választás után visszatért a tábornoki pozícióhoz. Befolyását viszont jól mutatja, hogy amikor 1990-ben nem volt elégedett a regnáló kormánnyal fogta, és egyszerűen egy telefonhívással feloszlatta azt.
suriname 01

A kilencvenes évekhez képest viszont rengeteget fejlődött az ország, jó pár iparág nőtte ki magát a semmiből, és már Hollandiától sem függ annyira, mint az 20. század második felében. A bauxiton kívül az olaj és aranylelőhelyek is jelentős profitot termelnek, míg a mezőgazdaság is szerepet kapott, elsősorban a rizs- és banántermesztés szerepében.

Az ország népszerű úti céllá nőtte ki magát az utóbbi években, ami elsősorban az ökoturizmus előretörésének köszönhető. Az országban sok helyen érintetlen természetet sok ember szeretné közelebbről is megismerni, aminek köszönhetően az érintetlen terület rövidesen veszít az „érintetlen” státuszából, így pedig komplett vidékek válnak a felelőtlen turizmus áldozataivá. Ne felejtsük – az utazás legfontosabb szabálya: tiszteld az országot és a természetet!

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben