Bugac, ami nem csak a méneséről hírös

 
Bugac egy tipikus képviselője a magyar pusztai városoknak. Az Alföldön terül el, a Duna és a Tisza között, az egyik legnagyobb megyénk, hatodik legnagyobb városaként.
 
 
Bugac történelme
 
A község múltja egészen 1391-ig nyúlik vissza, amikor is először kerül említésre hivatalos királyi oklevélben. Feltételezhető, hogy az Alföldre telepített kunok alapították Bugacot. Még ezelőtt, az Árpád-korban vélhetően egy kőházakból álló település lehetett itt, a város főterén egy bazilikával.
 Utazási Tipp  
    Utazza be Magyarországot

bugac 01
forrás: kirandulastervezo.hu


Sokan jellemzik úgy ezt a települést, hogy itt megállt az idő. A magyar puszta jellegzetes állati mind megtalálhatóak itt, a rackajuhtól kezdve, a lovakon át az előbb is említett szürke marhákig. A hely változatos vidéken fekszik, hisz szikes puszták, lápok, mocsarak és homokpuszták tarkítják a csodálatos tájat. Sajnos nem áll módunkban az egész területet a saját kényünk-kedve szerint bejárni, mert természetvédelmi terület és csak a kijelölt területen lehet közlekedni, érdekes látnivalókból így sem lesz hiány.
bugac 03
forrás: kirandulastervezo.hu

Bugac növényvilága is rettentő változatos, hisz a pusztaság jellemző fajai ugyanúgy felütik a fejüket. A gyapjas csüdfű mellett megtalálható még a piros madársisak, a homoki nőszirom, és a tartós szegfű is. Jellegzetes itt élő állat a fűrészlábú szöcske, és a veszélyeztetett parlagi vipera. Utóbbi Magyarország egyik legritkábban előforduló állata, és míg a hivatalos besorolás alapján komolyabb veszélyben nincs a faj, addig hazánkban egy állat eszmei értéke 1 000 000 Ft. A parlagi vipera átlaghosszúsága 40 és 50 cm közé esik. A leggyakrabban előforduló állata a területnek az üregi nyúl.
 Utazási Tipp  
    Utazza be Magyarországot

A legnagyobb rendezvény
 
Bugacon rendezik meg két évente Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a Kurultájt, ami értelemszerűen a környék legnépszerűbb és leghíresebb látnivalója. Az egész rendezvényt a Turán Szövetség szervezi, akik ilyenkor meghívnak minden hagyományőrzőt Felvidéktől Erdélyig, hogy vegyenek részt ezen a kivételes eseményen. Itt pedig elég széles paletta várja az idelátogatókat, hisz a sok szórakoztató előadás (lovasbemutatók, népzenei koncertek) mellett interaktív programokban is részt vehetnek (kiállítások, kézműves szakmák kipróbálása, íjászkodás).
 
bugac 02
forrás: kurultaj.hu

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben