Bölényeket telepítettek az Őrségi Nemzeti Parkba


Európai bölények kerültek az Őrségi Nemzeti Parkba, egy 70 hektáros területre. A hivatalos indoklás az a döntéssel kapcsolatban, hogy a nemzeti parkoknak szüksége van olyan területekre, ahol természetesen, emberi beavatkozás nélkül tudnak a különböző (akár már kihalt) fajok nyugodtan élni. Az európai bölényekről érdemes annyit tudni, hogy régebben az egész kontinensen előfordultak, viszont mára kifejezetten visszaszorultak a keleti, hatalmas erdőkkel és hegyekkel borított területekre. Az utolsó magyar bölényt 1762-ben ejtették el Erdélyben, azóta pedig nem tűnt fel hazánkban.

Természetes élőhelyei közül Lengyelország, Fehéroroszág, Ukrajna, Oroszország, Szlovákia és Románia maradt fent. Éppen emiatt nagy szó, hogy a nemzeti park vezetősége úgy döntött, hogy a természetes ökoszisztémához legjobban hasonlító területére európai bölényeket telepít. Új otthonuk Kondorfa közelében található, és a Hegy-völgy névre hallgat. „Az állatok azóta önállóan élik az életüket és egyben az ő rágásuk, taposásuk alakítja a vadont” - nyilatkozta a nemzeti park igazgatóhelyettese.

boleny 1

Alapvetően az az egész lényege, hogy az így létrehozott mesterséges, de alapvetően természetesnek is tekinthető terület segítségével meg lehessen érteni azokat a folyamatokat, amik a vadonban történnek. Az ember a megfigyelések által olyan értékes adatokhoz juthat hozzá, ami megkönnyítheti az idővel futott versenyt a környezetünk rombolásával szemben.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben