Berni gyorstalpaló - egy főváros, ami mégsem az

 
Ugyan sokan nem tudják, de Svájcnak Bern nem a fővárosa. Valószínűleg sokan azért tartják Bernt Svájc fővárosának, mert itt található a Szövetségi Parlament épülete. Az évek során szavazások is zajlottak, hogy megválasszák az ország fővárosát. Zürich, mint az ország legnagyobb városa többször is jelentkezett a címért, de a szavazások nem vezettek eredményre, így maradt az a faramuci helyzet, hogy Svájcnak nincsen hivatalos fővárosa.
 Utazási Tipp  
    Svájcba egyszer el kell utazni

Egy legenda szerint a város nevét Berthold V. von Zähringen herceg adta. A herceg úgy döntött, hogy elmegy vadászni és a várost arról az állatról nevezi el, amit előszőr elejt.
 
Az állat, amit elejtett egy medve (németül Bär) lett, így kapta a város a Bern nevet.

bern hid


Bern legfontosabb látnivalói a következők:
 
Zytglogge

A Zytglooge, német nevén Zeitglocke egy 13. században épült torony. Az építmény Bern híres óvárosában található, az UNESCO világörökségek közé tartozik. Az évek során számos funkciója volt, üzemelt börtönként, őrtoronyként, óratoronyként. A torony tetejébe 130 lépcsőfok vezet, innen csodás kilátás nyílik Bern óvárosára.
 
bernZytglogge

Münster

Bern legjelentősebb katedrálisa, a Münster egy 15. századi hatalmas, gótikus stílusú templom. A tornyai 100 m magasba nyúlnak fel, mindenképpen érdemes felsétálni ide a csodás kilátás miatt. A berni Münster rendelkezik a legnagyobb harangokkal egész Svájcban, a kilenc harang összesen 10 tonnát nyom.
 
bern munster
Botanikus kert

A berni botanikus kertben a látogatók betekintést nyerhetnek az Alpok őshonos fajainak, illetve amerikai és ázsiai fajok életébe. A kert területén három bemutatóház tekinthető meg: az egyikben trópusi, a másikban a szubtrópusi növények kapnak otthont. A harmadik házban, azaz a pálmaházban mezőgazdasági célból termesztett növényeket láthatunk, például banánt, ananászt, kávét és kakaóbabot. A kert egész évben látogatható, a házak minden héten hétfőtől péntekig vannak nyitva.
 
bern botanical garden
forrás: bern.com
 Utazási Tipp  
    Svájcba egyszer el kell utazni

Albert Einstein háza

Akbert Einstein egykori háza Bern óvárosában fekszik, az óratoronytól pár lépésre. A híres fizikus 1903 és 1905 között lakott Bernben, a Kramgasse 49. házszám alatt. Az egykori lakás ma múzeumként üzemel, megtekinthetjük Einstein egykori bútorait, dokumentumait. A híres professzor ebben a házban alkotta meg a relativitáselméletet. A városban elhelyeztek egy Einstein szobrot, szinte minden turista készít egy szelfit a műalkotással.
 
einstein house
forrás:wikipedia.org

Medve park

A medve Bern címer állata és a legmagasabb védelem alatt álló állatok közé tartozik. A medveverem vagy medveárok Bern azon része, ahol medvéket tartanak. A park közvetlen az óvárossal szemben található, az Aare folyó másik oldalán. Az állatoknak hatalmas kifutókat, barlangokat alakítottak ki, így az állatok élőhelyüknek megfelelő környezetben élhetik mindennapjaikat. A park látogatása kimondottan ajánlott gyerekes családoknak.
 
medvepark bern
forrás: wikimedia.org

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben