Az ősz ezer árnyalata – hétvége Tátralomnicon


Télen a síelők paradicsoma, tavasszal a zöldbe boruló táj nyűgözi le a turistákat, nyáron felfrissülhetünk a hűs hegyi levegőn, de számomra a legszebb arcát ősszel mutatja. Gyönyörű időszak, amikor a vénasszonyok nyarának utolsó napsugarai még melegítik hátunkat, a környék ezer színben pompázik, miközben a Lomnici-csúcsot talán már hósipka fedi.
 
Tökéletes idő egy pár napos kiránduláshoz a friss levegőn.

 Utazási Tipp  
    Szállás Tátralomnic

A Magas-Tátra egyik legnépszerűbb üdülő települése Tátralomnic (905 méter magasan), mely már a Monarchia idejében is kedvelt kirándulóhely volt. A mai napig ezt az 1800-as évekbeli hangulatot tükrözik vissza a város patinás épületei. A település igazi vonzereje fekvéséből adódik. Még a helyi lakosok számára is megunhatatlan látvány, ahogyan a Lomnici-csúcs hegyszirtjei a város fölé magasodnak.
 
A csúcsra többszakaszos kabinos felvonóval juthatunk fel, mely 1940 óta üzemel.
 

Ez a környék fő attrakciója. Lanovkázás előtt érdemes alaposan tanulmányozni a meteorológiai előrejelzést, ugyanis a Tátrában elég szeszélyes időjárás uralkodik az év minden szakaszában. Verőfényes napsütéses időben is előfordulhat, hogy a magaslati szél miatt nem járnak a felvonók, és a Lominici-csúcsot sem érdemes megcélozni, ha sűrű köd fedi a hegyormot; de egy könnyed eső is bármikor elkaphat bennünket. A 4 fős kabinos felvonó először 1145 méterig viszi fel a kirándulókat, - ez az úgynevezett Start középállomás-, itt kell átszállni egy újabb felvonóra, mely a Kőpataki-tóig, 1751 méterig viszi fel utasait.
 
A tó közelében található 1786 méteren a csillagászati és meteorológiai obszervatórium is, melynek épülete a városból feltekintve is jól kivehető.
 
A tó körüli séta után lehetőségünk van elfogyasztani ebédünket, vagy felmelegedni egy pohár ital társaságában az étteremben. A Kőpataki-tótól 2 túraútvonal is indul keleti irányba, illetve a bátrabbak gyalogosan ereszkedhetnek vissza a felvonó kezdő állomására.

20171006 081503

Kőpataknál szállhatunk át a Lomnici-csúcsra tartó lanovkára, mely 2634 méterével Szlovákia második legmagasabb csúcsa. Ha szerencsések vagyunk, és tiszta időben van lehetőségünk felvonózni, akkor semmiképpen se hagyjuk ki ezt az élményt.
 
A Kőpataki megállótól 855 méter a szintkülönbség a csúcsig, melyet körülbelül 8 perc alatt tesz meg a 15 fős felvonó.
 
Nyári turista szezonban érdemes a felvonójegyeket előre megvásárolni (online vásárlási lehetőség is van), ugyanis ilyenkor gyorsan elfogyhatnak a csúcsra szóló helyek. A Lomnici-csúcsra konkrét időpontra szóló felvonó jegyet tudunk vásárolni, az indulási időpont a Kőpataki-tótól történő indulást jelöli. Az elmúlt évek újdonságaként szolgál, hogy akár
 
egy teljes éjszakát is eltölthetünk a Lomnici-csúcson, Közép-Európa legmagasabban fekvő apartmanjában.
 
Tény, hogy nem olcsó mulatság, 4 főre kb. 750 euróba kerül ez a csodás éjszaka.


Amennyiben a hegycsúcs sűrű ködbe burkolózik (és így kevésbé tartjuk vonzónak, hogy mindenképpen feljussunk odáig), de mégis szeretnénk a lehető legnagyobb magasságot elérni, másik lehetőségként folytathatjuk utunkat
 
Kőpatakról székes felvonóval a Lomnici-nyeregre (2193 méter), vagy akár gyalog a kijelölt túra útvonalon.
 
A nyeregről csodás kilátás nyílik a környék hegyeire, továbbá innen indul Szlovákia leghosszabb és legmeredekebb sípályája is. Tátralomnic tökéletes hely a hegyek és a kirándulás szerelmeseinek. 

 

Hirdetés

Cikkek Szlovákiáról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben