Andorra, avagy a Svájcba oltott Katalónia

 
Aki a térképen szeretné megtalálni Andorrát, jól oda kell figyelnie mert könnyen átfuthat a szeme a Pireneusok keleti vonulatainál a Spanyol- és Franciaország közé szorult törpeállamon. Andorra alapításának éve 815-ben volt és a maga 485 km2 –es területével a legnagyobb európai törpeállamnak számít. Andorrát a legkönnyebben a tőle kb.200 kilométerre lévő Barcelonából vagy a 185 kilométerre lévő Toulouse-ból lehet közúton megközelíteni. Habár van saját repülőtere is, de menetrend szerinti járatok nincsenek.
andorra01

Az ország lakossága 77.201 fő akik a főképpen a katalán nyelvet beszélik, de jól el lehet boldogulni a spanyol vagy a francia nyelvvel is. Külön érdekesség, hogy Andorra kettős spanyol –francia felügyelet alatt álló társhercegség. Az egyik társherceg a spanyol Urgell járás püspöke, míg a másik Franciaország mindenkori elnöke.
 
Andorra jelentős turisztikai vonzerővel bír, évente kb. 13 millióan keresik fel.
 
Ez a téli sportlehetőségek és nyári látnivalók mellett annak is köszönhető, hogy Andorra egésze vámmentes terület, így jelentős a bevásárló turizmusa. A lakosság jelentős része él a turizmusból és a kereskedelemből. Andorra legmagasabb pontja az 2.946 méteres Coma Pedrosa, a törpeállam klímáját a mediterrán és hegyvidéki hatások keveredése teszi kellemessé. Andorra meglátogatásához sincs szükségünk vízumra, a hivatalos pénznemük az Euro. Andorra UNESCO védelem alatt álló területe a Madriu-Perafita-Claror völgy, ahol csodás hegyvonulatokat és tavakat lehet felfedezni a meseszép túraútvonalakról.
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Spanyolország fenséges tájait


Andorra la Vella
 
A lakosság egyharmada az ország központi völgyében fekvő fővárosban Andorra la Vellában él, mely egyben
 
Európa legmagasabban fekvő fővárosa is.
 
Andorra la Vella-t két hegyi vízfolyás találkozásánál hozták létre a 13. században. Az óváros egyes részei még abból az időszakból származnak. Leghíresebb épülete a 16. században épült „Casa de la Vall” nevű parlament. Van két régi temploma a 9. századi Santa Coloma és a 11. századi Sant Esteve, érdemes még megnézni a Margineda hidat és a Sant Vicenç d'Enclar kastélyt is. A fővárosban nagyon sok üzletet, éttermet, autószalont és szórakozóhelyet lehet találni, de a közlekedés általában nehézkes a nagy forgalom miatt.
 
la vella andorra
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Spanyolország fenséges tájait

Andorra sípályái
 
A sízők és snowboardosok számára is unikális élményt jelenthet egy andorrai utazás. A közel kétezer kilométeres távolság miatt csak keveseknek adódik rá lehetősége, hogy Andorrában síeljen. Arcalis 30, Grandvalira 210, Pal-Arinsal.65 pedig kilométernyi jól preparált pályával várja a síelőket
 
andorra 03

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben