Aggteleki Nemzeti Park és a világ legnagyobb könyve

 
Ez Magyarország egyetlen olyan természetvédelmi területe, amelyet elsősorban a geológiai értékek megőrzése miatt hoztak létre, hiszen a cseppkőbarlangok mellett érdekes karsztjelenségeket is meg lehet figyelni a föld alatti túrák során. Összesen 20 170 hektáron terül el, a Gömör-Tornai-karszt magyarországi részén, és az Aggteleki-karszton, a szlovák határ közvetlen közelében. Habár a terület névleg az Észak-magyarországi-középhegység részét képzi, a hegycsúcsok csak elvétve érik el a középhegységi magasságot, így itt elsősorban alacsonyhegységi magasságokról beszélhetünk.
aggteleki nemzeti parkforrás: anp.hu


1940-től kezdve a környéken lévő barlangokat elkezdték feltárni, és természetvédelmi oltalom alá helyezni, aminek a vége az lett, hogy 1962-ben a területen található összes barlangrendszert természetvédelmi területnek jelölték ki. 1978-ban egy jelentős, természettudományokkal foglalkozó hivatal létrehozta az Aggteleki Tájvédelmi Körzetet, ami akkor még a Bükki Nemzeti Parkon belül működött. Egy évvel később már bioszféra-rezervátummá nőtte ki magát a hely, aminek a két magterülete Nagyoldal és Haragistya lett. A nemzeti park megalakulásáig 1985-ig kellett várni, bár ekkor még csak 19 000 hektáron terült el.
 
Mai nagyságát akkor érte el, mikor az Esztramos-hegy egésze természetvédelmi területté nőtte ki magát.

aggteleki csepkobarlang

Természetesen a nemzeti park legérdekesebb részét szabad szemmel nem lehet látni, mivel az a föld alatt található. A Gömor-Tornai-karsztban 1200 barlang ismert számunkra, és az egész terület geológiai értékét az a hatalmas változatosság jelenti, ami a különböző járatokban figyelhető meg. Éppen ezért 1995-ben az UNESCO Világörökségének részévé nyilvánították a magyarországi, és a szlovák részt is. Erre a világörökségi listára csak magas elvárások mellett lehet felkerülni, és egészen addig csak két barlang kapott rajta helyet.
 
A nemzeti park két világrekorddal is rendelkezik,
 
a Baradla-Domica-barlangrendszer a mérsékelt öv legnagyobb olyan barlangja, amely aktív patakkal rendelkezik, a másik pedig a Szilicei-jégbarlang, ami az 503 méteres tengerszint feletti magasságával a legalacsonyabban fekvő jégbarlang a világon.
a vilag legnagyobb konyveforrás: anp.hu 

A világ legnagyobb könyve
 
Szerény hazánk birtokol egy egészen különös Guinness Világrekordot, ami a legnagyobb könyvért jár.
 
Az 1420 (!) kg-os könyv a közeli Szinpetrin található, és 346 oldallal rendelkezik, lapjainak mérete pedig 418×377 cm.
 
2010-ben készült el ez az igazán rendhagyó projekt.
 
És jogosan felmerül bennünk a kérdés, hogy miről szólhat a könyv? Nem másról, mint cikkünk eredeti témájáról, az Aggteleki Nemzeti Parkról, és annak páratlan természeti csodáiról. A könyvet kódex kötéssel készítették el, illetve zsineggel, kenderrel és vásznakkal varrták össze a gerincét, és annak lapjait.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben