A színpompás Riói karnevál - eredete, érdekességek, tudnivalók

 
Az első tipikus karneválnak nevezhető esemény 1723-ban zajlott a portugál betelepülőknek köszönhetően és három napig tartott: az emberek maszkokban masírozva dobáltak bűzbombákat, lisztet és sarat egymásra. Ez a fajta kifinomult szórakozás 1840-ben került leváltásra, amikor megrendezték Rió első rendes jelmezbálját. A rendezvény szépen lassan fejlődött. 1850-re elkezdtek a zenekarok ló vontatta színpadokon zenélni, majd öt év alatt a város legtehetősebbjei között elterjedt az a szokás, hogy készíttettek maguknak egy olyan jelmezt, ami pontosan megmutatta gazdagságukat.

1872-ben aztán az esemény megnyílt az átlagemberek számára is. Rövidesen elkezdtek táncversenyeket is szervezni (az 1928 óta megtartott szambaiskolák versenye a mai napig az egyik legnépszerűbb látnivaló) Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy 1917-ig a Rióiak többsége keringőzött, ugyanis a szamba mint zenei stílus csak ekkor jelent meg a karnevál életében.

 Utazási Tipp  
   

A fentebb már említett szambaiskolák versenyét úgy kell elképzelni, hogy van egy tucatnyi nagy hírnek örvendő szambát oktató iskola, akik megküzdenek a legjobb szamba iskola címéért. Az intézmények választanak maguknak egy témát, ami a táncosaikkal és a kvázi díszletként szolgáló, 10 karavánon utánuk érkező számos táncossal versenyeznek az elsőségért. A karnevál ezen része örvend az egyik legnagyobb sikernek, nem hiába kerülnek a legjobb helyek akár 50 000 Ft-ba is.
rio karneval 01
A karnevál szereplői persze nem csak hivatásosokból állnak, bárki csatlakozhat a tánchoz és a jó kedvhez. A város összes körzete rendelkezik saját zenekarral, akik műsort tartanak a helyieknek/odatévedőknek.
 
Plusz érdekességek a karneválokról:
 
· a szó eredete latin, és a carne vale (búcsú a hústól)
· a görögök és a rómaiak a bor és a mámor istene előtt tisztelegtek a karneválokkal
· a keresztény egyház igyekezte beépíteni a vallásába a pogánynak bélyegzett vallások szokásait, és így lett a karneválozással is – ami ma a farsangnak felel meg a legjobban


 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben