A Matka-kanyon - számos barlang, folyó, tó csodás helyszíne


A Matka-kanyon
Macedóniában (pontosabban Észak-Macedóniában) található, Szkopjétól, a fővárostól mindössze 15 kilométernyire, és körülbelül 5000 hektáron terül el. Nagyon népszerű kirándulóhely, az országban az egyik legtöbb ember által látogatott helyszín. A vidéken található egy folyó is, ami a Treska névre hallgat, és egy tó is, ez a kanyonról kapta a nevét.
matka kanyon 01
forrás: greatline.eu


A kanyon egy nagyon sokszínű területen fekszik, a felszínen és a föld alatt is sok program várja a látogatókat. Előbbi magától értetődő, viszont az utóbbi azért egy nagyon jó alternatíva, mert több barlang is húzódik a kanyon alatt, összesen tíz. Ezek közül a legrövidebb 20 méteres, a leghosszabb pedig 176 méter hosszú. Itt található a Vrelo-cseppkőbarlang is, ami egy természeti értékekről szóló összeállításban benne van a legszebb 77-ben, ezt pedig a barlangban található különleges cseppkő alakzatok, és a helyet hangulatossá tevő két kis tó indokolhatta. Bár a cseppkőbarlang bizonyos részeit nem lehet feltérképezni, de sokan feltételezik azt, hogy ez lehet a világ legmélyebb víz alatti barlangja.

 Utazási Tipp  
    Macedónia utazások, szállások

Ez a csodálatos vidék azért válhatott Észak-Macedónia legnépszerűbb turista látványosságává, mert rendkívül közel található a fővároshoz, ahonnan egyszerűen lehet utakat szervezni a kanyonhoz. A kanyon pedig már alapból egy elég univerzális úti cél, tekintve, hogy

tavasztól novemberig van lehetőség hegymászásra, nyáron pedig kajakozásra.

matka kanyon 02
forrás: wikikmedia.org

Bár az ország hivatalos vallása az ortodox keresztény, jelentős albán muszlim kisebbség él itt, akik közt Macedónia 1991-es függetlensége óta voltak kisebb-nagyobb viszályok. Azóta a macedónok mind próbálják a nyugat felé azt a képet mutatni, hogy mennyire keresztény ország. Éppen ezért rengeteg rosszabb állapotban lévő templomot meghagytak, és rengeteg új épült az utóbbi 28 évben. Szerencsére a tó mellett áll egy olyan templom, amire egyik jelző sem illik rá, az pedig a Szent András-kolostor. Tengerszint felett 501 méteren fekszik, és több évszázados múltja van, de a pontos építési évszámát mind a mai napig homály fedi. Ha meguntuk volna a kajakozást vagy a hegymászást, akkor egy kis történelmi sétával tökéletesen zárhatjuk napunkat.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben