Verdon szurdok, az európai Grand Canyon

 
A Verdon folyó egyébként is népszerű a turisták körében, és a napszaktól függően különböző színekben pompázhat: smaragd, türkiz zöld, vagy akár az azúr kék színt is felveheti. A kanyon maga Délkelet-Franciaországban található, és népszerű ragadványnevét elsősorban az utóbbi években vette fel, az emberek előszeretettel hivatkoznak rá úgy, mint az európai Grand Canyon, és ha ez bár a szkeptikusok számára költői túlzásnak is tűnhet, az tagadhatatlan, hogy a páratlan szurdok hatalmas népszerűségnek örvend, nem hiába.
verdon szurdok 01


A különböző földtörténeti időszakokban mindig más és más formát vett fel a terület, a Triászban tenger alatt volt még a hely, a ma is nagy mennyiségű mészkő ekkor rakódott le. A Jura kor alatt a tenger hőmérséklete egy kicsit enyhült, így a melegebb időjárás kedvezett a különböző korallfajoknak. A Krétában emelkedett ki a területet, az eurázsiai és az afrikai kőzetlemezek közeledésével.
verdon szurdok 03
forrás: wikipedia.org

A szurdok ennél csak jóval később alakult ki, a Verdon folyó eróziós munkája csak negyedidőszakban kezdett el területre hatást gyakorolni. Ez a folyó 175 km hosszú úton kanyarodik, egészen addig, ameddig Vinon-sur-Verdon település közelében bele nem torkollik a Durance folyóba.
 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások Franciaországba

Írásos források először 1782-ben említik a szurdokot, ezután húsz évig nem esik szó róla, míg 1804-ben ismételten említésre nem kerül. 1850-re Franciaországban már ismert volt a hely, különböző útikalauzokban már szerepelt a neve, de világhírnevet ekkor még nem tudott magának szerezni. A külföldi turisták nagyszámban 1906-ban érkeztek először ide, azóta pedig minden évben több turista látogatja a szurdokot, mint az azelőtti évben.
verdon szurdok 02

Természetesen különböző sportolási lehetőségek is rendelkezésünkre állnak, ilyen például az egészen evidens sziklamászás, amit külön elősegít az is, hogy 1500 útvonalon gyakorolhatjuk ezt a sokak által kedvelt tevékenységet. A folyó körül található szemet gyönyörködtető táj a hobbi és a versenyszerűen kajak-kenuzókat is vonzhatja, erre is külön ki vannak alakítva különböző pályák.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Franciaországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben