Új-Kaledónia - egy volt börtönsziget Ausztráliától 1500km-re


Az európai felfedezők a 18. század végén érkeztek a szigetekre. James Cook 1774-ben ért partot, és ő adta az Új-Kaledónia nevet a szigetnek. (A neve egyébként Skócia azon részéből származik, amit a rómaiak nem tudtak meghódítani, és kaledonok éltek a területén. Hasonló okból nevezte el például a szigettől északra fekvő szigeteket Új-Hebridának)
 Utazási Tipp  
    Új-Kaledónia feldedezése

A gyarmaton hosszú ideig jelentős mértékű bálnavadászat folyt, miközben rengeteg eddig ismeretlen betegséget terjesztettek el az őslakosok körében, mint például a himlőt, a kanyarót, a vérhast, az influenzát, a szifiliszt és a leprát). Az őslakosok körében az elégedetlenség olyan mértéket öltött, hogy 1849-ban a Cutter hajót felgyújtották, legénységét megölték (egyes vélekedések szerint meg is ették).

uj kaledonia 01

A környező szigetekhez hasonlóan Új-Kaledónia őslakosait is Fidzsire és Queenslandbe küldték rabszolgának. 1853-ben került a sziget francia uralom alá, III. Napóleonnak köszönhetően, hogy a térségben lévő brit befolyást valamivel ellensúlyozza. Az angolokhoz hasonlóan a friss francia uralom alatt is börtönszigetként indult a sziget, az első években rögtön 22 ezer elítélt érkezett. Ekkorra már értelemszerűen sokkal több telepes volt, mint őslakos, akiket nem csak a betolakodók erőszakossága, hanem a betegségek sem kíméltek. A második világháborúban az USA fontos légi bázisként használta az erősödő japánok ellen.
uj kaledonia 02
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Franciaországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben