Tudod melyik a Föld legmagasabb hegycsúcsa? Biztos jól tudod?

 
Úgy tanították, hogy a Mount Everest a legmagasabb hegy a Földön?

A hegycsúcsok közti vérre menő versenyben azért tudja az első helyet birtokolni a köztudatban a Mount Everest, mivel a tengerszinthez képest ez található a legmagasabban. (Másik két mérési módszer az a távolság a hegy lábától, illetve a távolság a Föld középpontjától) A Nepálban található hegység 8848 méter magas, különböző tektonikus mozgások következtében pedig a mai napig növekedésben van: minden évben 4 mm-rel növekszik előnye.

Mauna Kea mint a legmagasabb hegycsúcs?
 
Egyeseknek derenghet valami arról, hogy egy-két cikk a Mauna Kea-t, pontosabban valami tengeri vulkánra hivatkozott, mint legmagasabb hegycsúcs: Alapvetően ebben az esetben is igaza van azoknak, akik ezt a hegyet (vulkánt) tartják a jogos királynak a magasság tekintetében, annak ellenére, hogy tengerszint felett csak 4205 méter, a lábától számítva (ami a tengerben van) viszont 10 200 méter magas.
legmagasabb hegycsucsok Mauna kea

Vagy a Chimborazo?
 
És most jöjjön az a mérési módszer, ami a listáról a legfurcsábbnak tűnhet, vagyis a Föld középpontjától való hegycsúcs-távolság. A Föld nem tökéletes gömb, de még ha az is lenne, az összes pontjáról más a mag távolsága. Ennek köszönhetően a vizsgált hegyek közül a Chimborazo a legmagasabb - 6268 méter - mert 2,1 km-rel távolabb van a Föld középpontjától mint az Everest. A heggyel kapcsolatban az is érdekesség, hogy a 19. század elejéig a csúcsát tartották a legmagasabb pontnak, és innen ered a csimborasszó kifejezés is a magyar nyelvben, ami a legfelsőfokra ural. (A tiszteletlenség csimborasszója)
A címben feltett kérdésre válaszolva: alapvetően ha feltenné neked valaki a kérdést, mind a hármat nyugodtan lehet válaszolni. Hiszen minden a mérőeszközök használatának módjától függ.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben