Tudod, hogy miért épült meg a hortobágyi kilenclyukú híd?

 
1827-ben döntötték el, hogy építeni fognak itt egy hidat, ugyanis a debreceni marhakereskedők addig csak rozoga fahidakat használtak, és árvizekkor sokszor nem tudtak átkelni a folyón. Mivel a híd viszonylag nagy forgalmat kötött le, kőből épült 167,3 méter hosszan, és a kilenc boltíve is azt a célt szolgálja, hogy az hosszú évszázadokig stabil maradjon.

Az építésre azért is szükség volt, mivel az áradások után a régebbi fahidat Debrecen városa tartotta karban, ami rendkívül sok terhet jelentett a debreceni mesterembereknek. Amikor 1833-ban átadták, ez lett az ország legnagyobb közúti kőhídja, és ezt a címet azóta is viseli.
képek forrása: youtube.com - pixabay.com

Érdekesség, hogy a híd szerkezetében a mai napig nincsenek hibák, az egyetlen javításra szoruló dolog a felületi romlás volt, amit 1981 és 1983 között javítottak ki. (Bár az is igaz, hogy 2009-ben is átesett egy felújításon, de ez inkább rutinszerű volt, hogy az idő teltével ne lehessen nem biztonságosnak nevezni) A híd legnagyobb rendezvénye az az augusztus 20-án megtartott hídi vásár, ahol az összes fontos hagyományos kézműves szakma részt vesz. (A hídi vásár értelemszerűen abból származik, hogy a helyiek a Kilenclyukú hidat a helyiek csak „A híd”-ként emlegették)

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben