Trolltunga – a bátor fotósok sziklája

 
Norvégia Észak-Európa egyik legszebb országa. Akár a fotósok Mekkájának is nevezhetnénk annyi a látnivaló. Csodás hegyeivel, fjordjaival, tavaival, alázúduló vízeséseivel ideális úti cél minden korosztálynak.
 
Norvégiában megcsodálhatjuk az északi fényt is.
 
Elképesztő élmény a szivárvány színeiben pompázó fényjátékot megfigyelni. Amennyiben kulturális programra vágyik az ember számos múzeum és történelmi város közül tud választani. Oslóban például található egy viking-múzeum ahol számos díszes hajót szemlélhetünk meg. Ne felejtsük el, Norvégia 4. legnagyobb városát Stavangert sem, melyet más néven az olaj városának hívnak és az óvárosában 17-19. századból származó faházakat láthatunk.
Trolltunga 01forrás: wikimedia.org


Magyar jelentése a troll nyelve ( a trollok a viking mitológia behemót rejtélyes alakjai voltak). A Trolltunga egy Norvégiában található, a Ringedalsvatnet-tó fölé nyúló 700 méter magas nyelv alakú szikla a tengerszinttől mérve 1100 méteres magasságban, melyet csak gyalogosan lehet megközelíteni. A túra útvonala 2x11km, 900 méteres szintkülönbség megmászása mellett, amely időben körülbelül 8-10 órás túrázást jelent. A Trolltunga egy rendkívül népszerű hely a fotósok körében, ahol számtalanszor hosszú sorokban várnak az emberek, hogy fényképet készíthessenek, de érdemes várakozni mert hatalmas élmény a sziklán állni és megcsodálni a tájat.
 Utazási Tipp  
    Utazások Norvégiába

Hasznos tudnivalók a Trolltunga felkereséséhez:
 
Mielőtt felmászna a híres sziklára, először tudnia kell, hogyan érheti el. A kiindulási pont Odda városa, autóval, busszal, vagy hajóval érhető el. Odda után a következő úti cél Skjeggedal. Amennyiben valaki bérautóval utazik Tyssedalból menjen Oddába a 13-a úton és onnan kövesse a Skjeggedal felé vezető utat. Skegeddalból indul egy úgynevezett Trolltunga buszjárat, mely június 15. és szeptember 15. között üzemel. A jegyeket érdemes az interneten előre megvásárolni. Ha autóval utazunk érdemes a kora reggel órákban érkezni, hiszen a fenti parkoló rendszerint kora délelőtt megtelik. Ez esetben a hegy lábánál kell leparkolni, innen busz visz fel a célig. Érdemes meglátogatni a Kjerag-sziklát is, ami egy két szakadék közé szorult 5 köbméteres több tonnás szikla. A Kjerag-sziklát mindössze 30 perc alatt lehet busszal elérni Oddából.
Trolltunga 02

A híres norvég fjordok kialakulása a jégkorszak végéhez köthető. Norvégia teljes területét egykor jégtakaró fedte, amiből hatalmas gleccserek váltak le és áramlottak a tengerbe. A jég munkájának köszönhetően rengeteg hosszú és keskeny völgy alakult ki, amelyek megteltek tengervízzel és kialakultak Norvégia híres fjordjai. Az ilyen módon kialakult völgyek medrei nem V, hanem U-alakúak, így alkalmasak hajózásra. Norvégiában számos híres fjord található, mindegyiknek megvan a maga érdekessége.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben