Történelmi túra Hadrianus fala mentén

A Hadrianus fal története
Az 1900 éve Britanniában épített Hadrianus fal maradványai sosem voltak annyira népszerűek, mint napjainkban. Az utóbbi évtizedekben a természetjárók és történelem kedvelők keresik fel, hogy megismerjék. A 120 kilométer hosszúságú Hadrianus fal volt a Római Birodalom egyik legnagyobb építészeti vállalkozása. A monumentális építmény célja az akkor ismert civilizáció és a barbár világ szétválasztása volt. Római katonák építették fel 6 év alatt a terület adottságainak a kihasználásával. A birodalmi határ védői 17 jól kiépített erődítményben éltek. A falrendszer máig remek példája a rómaiak nagyszerű építészeti tudásának,   története pedig máig rendkívül népszerű Észak-Angliában, mivel minden évben sok ezer turista érkezik a felkeresésére.  
         
A II. században épült védelmi fal az Észak-Anglia nyugati partján lévő Bowness-on-Solway-től a keleti parton található Newcastle-upon-Tyne-ig húzódott. Védelmi funkciója elmúltával hosszú időre feledésbe is merült. Csipkerózsika álma egészen a közeli múltig tartott, amikor kiépítésre került a mai Hadrianus túraútvonal, ami egy tengerparttól tengerpartig keletről nyugatra húzódó túraútvonal. A teljes szakasz bejárása 4-5 napig tarthat. Útközben számos vendégház és vendéglő szolgálja ki a túrázókat. Az útvonal sok érdekes látnivalót kínál mindazoknak, akik gyalog szeretnék felfedezni a vidéket . A Hadrianus falat egykor keletről nyugati irányba építették fel a római katonák, de az ellenkező irányban is legalább annyira alkalmas túrázásra. A Hadrianus fal nyugati szakasza ma szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.
Hadrianus fal kép22
 

 Utazási Tipp  
   Az egész Hadrianus út ideális túrázáshoz. A környék mindenhol rendezett és tiszta és mindig van valami látnivaló is. Maga a mohával borított szürke kövekből álló fal vonala is szemet gyönyörködtető. Távolról is jól kivehető a vonala. A hosszú kilométereken át húzódó fal hol hegyekre kapaszkodik fel, hol pedig a völgyekbe száll alá.
Régészeti lelőhelyek:
Számos régészeti lelőhely található a Hadriánus út mentén. Közülük Vindolanda felkeresése a legérdekesebb, ahol egy római erődítmény állt a Hadrianus faltól déli irányban. Az ókorban 3000 ember élt ott, melynek csak a kisebb része volt légiós. Vindolanda helyén ma modern múzeum található, ahol eredeti leletekkel mutatják be a rómaiak életét. Vindolanda a régészek igazi paradicsoma. Már 50 éve tart már a feltárás. A leletek közül számos érmét, egy fából készült gyerekkardot és az ókorban Franciaországból behozott edényeket, brossokat, karkötőket, arany fülbevalót és babacipőt is meg lehet tekinteni. A legeredményesebb leletek a londoni Britisht Múzeumába kerültek.
Hadrianus fal térképen
A környéken, kissé távolabb keletre és közvetlenül a Hadrianus falán található a Housesteads erőd, amelyet szintén római katonák használtak 280 éven át. Chester erődjében pedig lovasság állomásozott. Az épületek alapjai képet adnak arról, hogy az egykori erődök hogyan nézhettek ki. 
<script data-ad-client="ca-pub-7977336291307036" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

 


A római időkben a fal keleti végén lévő Newcastle még lakatlan volt. A régészek most felfedeztek fel egy darabot a Hadrianus falból amit rekonstruálták, majd újból megépítettek közvetlenül az eredeti építmény alapjai mellett. Ma ott ér végett a kiépített túra útvonala, így sok túrázó New Castleban búcsúzik el a Hadrianus faltól.

Információ:www.visitnorthumberland.com        


 Hadrianus várrajz7

 

 

Tags:

Hirdetés

Booking.com

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben