Tabernas sivatag, ahol a legjobb western filmeket forgatták


Andalúziában járunk, az egyedüli sivatagban a kontinensen ami sokáig arról volt híres, hogy olcsón lehetett sivatagi környezetben filmet forgatni. A tájban fel lehet ismerni Törökországot az Indiana Jonesból, vagy éppen az ausztrál Mad Max poszt-apokaliptikus világát. A hatvanas években rengeteg azóta piedesztálra emelt filmnek adott Tabernas helyszínt, ennek köszönhetően pedig ez Európa filmtörténetileg egyik legfontosabb helye.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások
Spanyolországba

Az ötvenes évek végén járunk: úgy tűnik, hogy a klasszikus western a süllyesztőbe kerül, ugyanis egyre kevesebb embert tud megszólítani, a porossá vált műfaj. Ebben a helyzetben tűnt fel a hatvanas évek európai csomagolású spagettiwesternje, ami ugyanazzal a recepttel volt hivatott egy kicsit erőszakosabb, sötétebb és emberibb történetet átadni az embereknek. Az új vonal 1964-ben tört a felszínre, amikor bemutatták John Ford Cheyenne őszét és Sergio Leone Egy maréknyi dollárját. Sergio Leone pedig felfedezte azt, hogy a Tabernas sivatag nagyon emlékeztet Arizonára, mindezt úgy, hogy jóval olcsóbban lehet itt forgatni. Amikor a Pár dollárral többet című film forgatása zajlott, a stábbal egy egész kisvárost felépítettek csak azért, hogy hitelesnek tűnjenek a felvételek.
tabernas 01

 
Ahogy várható volt, a hetvenes évekre a spagettiwestern kifulladt, ezzel párhuzamosan pedig a sivatag népszerűsége is csökkent. A hely trendje a kilencvenes években éledt fel, elsősorban Clint Eastwoodnak és Quentin Tarantinónak köszönhetően. Ebben a hullámban vette meg a területet a Playa Senator hotellánc, ami egzotikus állatkertet és aquaparkot húzott fel a sivatag közelében, mindezt ráadásul úgy, hogy aprópénzért jutott hozzá a területhez. És ha ez még nem lenne elég, a 20 évig üresen álló díszletvárost is felvirágoztatta, és élő-lélegző hellyé varázsolta, ami a mai napig minden western filmet meg tud idézni. A komplexumba való bejutásért egyébként 22 eurót kell fizetni, ami egyáltalán nem vészes ár –főleg akkor, ha belegondolunk, hogy filmtörténet milyen alakjai koptatták egyszer ugyanezt a homokot.

tabernas 02
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben