Szlovénia, a zöld ország – Ahogy a szlovénok ügyelnek a környezetre

 
Szlovéniát változatos földrajzi egységek alkotják: Júlia-Alpok, Földközi-tenger, karszt-fennsík, Pannon-síkság. Ennek is köszönhető, hogy délkeleti szomszédunk rengeteg természeti kinccsel rendelkezik; barlangok, tavak, a Triglav Nemzeti Park területe, s mindemellett Szlovénia Európa harmadik legerdősebb országa.

 Utazási Tipp  
    Szállás Szlovénia

Zölddé azonban nem csak ezek az adottságok és a sportolási lehetőségek (például rafting, biciklizés, hegymászás, síelés) teszik Szlovéniát, hanem a fenntarthatóságra való törekvés.
 
Ljubljanát a 2016-os évben Európa Zöld Fővárosává választották.
 
A városi lakások környezettudatos távfűtése, a természetes ivóvíz használata, szelektív szemétgyűjtés, zöld területek a városon belül, korlátozott autósforgalom a környezetbarátabb tömegközlekedés és a biciklisek javára – mindez hozzájárult a díj elnyeréséhez.

slovenia zoldben


Természetesen az ország más pontjaira is jellemző a környezettudatosságra, „zöld”-re való törekvés – például a fenntartható turizmus fejlesztése. A glampingek, vagyis luxuskempingek éppen a természetet szeretnék közelebb hozni az ott megszálló vendégek számára. Továbbá Bohinjban 2009-ben nyílt meg a Bohinj Eco Hotel, amely Közép- Európa egyik legenergiatakarékosabb szállodája.
 
A szálláshely környezetbarát megoldásokat használ a világításnál, a rengeteg törölköző és ágyneműhuzat mosásánál, okosan gazdálkodik a vízzel
 
- ráadásul télen hőt nyer ki belőle, nyáron hűti vele a szobákat -, és nem utolsó sorban a hőszigetelésével szintén energiát spórol. Mindez azonban nem jelenti a luxus mellőzését, hiszen a 4* Superior minősítésű szálloda még saját Aquaworlddel is rendelkezik!

 Utazási Tipp  
    Szállás Szlovénia

A bledi Hotel Savica 3* elsősorban családbarát voltáról nevezetes: ez Bled egyetlen családi szállodája. Amellett, hogy a gyermekek és szüleik részére kényelmet biztosít, ügyelnek az egészségre is: finom, organikus és gondosan elkészített ételeket kínál.
 
A szállodától elsétálva 5 perc múlva máris a Bledi-tó partján találhatjuk magunkat. A Hotel Savica méltán büszke a környezetbarát címére is.
 
A szlovénok természetesen rendelkeznek zöld éttermekkel is! Például egy bledi üdülőfalu kifejezetten környezetbarát kialakítású, így az itteni étterem is erre a témára épül. Főként helyi és szezonális hozzávalókból, adalékanyagok és ízfokozók nélkül készítik ételeiket.
 
Az étlapon található italok pedig mind szlovén eredetűek.
 
A mai rohanó és kényelmes világban sajnos hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a környezetünkre való odafigyelést, az azt kímélő eljárásokat. Délkeleti szomszédunk törekvése a környezettudatos életre igen csak tiszteletre méltó és példaértékű.
 

 

Hirdetés

Cikkek Szlovéniáról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben