Szabad strandok a Balatonon - az északi és déli part legjobbjai

 
Balatonberény Csicsergő Sétányi szabad strand
 
A Csicsergő strandot csupán egy parkoló választja el a nyugatra mellette levő fizetős helyi strandtól. A közelében található a parti falvakat és városokat összekötő balatoni út, és egy, a turisták számára létrehozott bicikliút.
 
 
Balatonfenyves Központi szabad strand
 
Ez a strand a centrumban fekszik, és Balatonfenyves legnagyobb strandja. Közel van hozzá a vasútállomás, és a település, a parthoz vezető utcája mellett mindkét oldalon hosszasan elnyúlik. A strand kifejezetten hosszú, majdnem 1 km, szélessége változó.

 Utazási Tipp  
    Szállások, akciók a Balatonon

Balatonfenyves Csalogány közi szabad strand
 
Ez a strand a város észak-kelet részén fekszik, és a város második legnagyobb szabad strandja címet birtokolja. A területe körülbelül 200-szor 70 méteres. A strand 200 méteres szakaszát teljes mértékben ki lehet használni a fürdéshez és a kikapcsolódához
 
 
Balatonfenyves István király utcai szabad strand
 
A strand bejárata egy vendéglő mellett fekszik, aminek az a neve, hogy Fenyős, ezért szokás magát a strandot is Fenyőstrandként emlegetni. A város észak-keleti részén fekszik, pár száz méteres távolságra a Bélatelep-alsói vasútállomástól.
balaton szabad strand szoveg kozott

Balatonfenyves-alsó szabad strand
 
A strand az utóbbi években erős korszerűsítésen esett át, hiszen sok ember jár ide nyáron, mivel a Balatonfenyves-alsói vasútállomás közvetlen közelében fekszik a strand.
 
 
Balatonföldvár Nyugati szabad strand
 
Balatonföldvár egyetlen igazi szabad strandja nagy népszerűségnek örvend, annak ellenére, hogy a lelakott parti házak és az egész terület nem kelt bizalomgerjesztő látványt. Az utóbbi években többször is szóba került a felújítás lehetősége, amit eddig mindig elvetettek - 2017-es állapot. Ám ha ez megtörténne, akkor a strand ingyenessége előreláthatóan megszűnne.
 
 
Balatonlelle Határ utcai szabad strand
 
A strand Balatonlelle-felső és Balatonszemes között található, és a Határ utcával kezdődik. Kisméretű, csupán 20-25 méter széles és 60 méter hosszú partszakaszról beszélhetünk csupán. A Köztarság utca oldalán található egy büfé, ami a parttól pár méterre fekszik, a betonozott rész mellett.

 Utazási Tipp  
    Szállások, akciók a Balatonon

Balatonmáriafürdői szabad strandok
 
A település önkormányzata egy 8 km hosszú partrészen tart fen szabad strandokat, egyenletes távolságokban egymástól. Ez az alábbi nyolc: Zagytéri szabad strand, Hajóállomási szabad strand, Polgár utcai szabad strand, Szabadság úti szabad strand, Őrház utca szabad strand, Őz utcai szabad strand és a Balatonmáriafürdő-alsó Temető utcai szabad strand.
 
 
Balatonőszödi szabadstrand
 
A strand a kormányüdülő mellett található, egy 300 méteres partszakasszal, és mellé 8 hektár nagyságú ligettel. Több helyen is ki van építve a lépcső, amivel a vízbe lehet menni, viszont a strand nem a szokásos értelemben vett strand; a kormányüdülő közelsége miatt a partszakasz nagyon jól rendben van tartva, sok sportolási és egyéb mozgási lehetőség van, a fákat pedig nem vágták ki, így azok nagyon szép látvány nyújtanak. Talán csak egyetlen hátulütője van a helynek, az pedig a nagy tömeg.
balaton szabad strand szoveg kozott02

Siófoki Aranyparti szabad strand
 
Az Aranyparti strand a Szabadi Fürdőtelepnél kezdődik, és egészen Siófok közepéig húzódik a 3,5-4 km hosszú szabad strand, a maga 20-30 méteres szélességével. Villák és szállodák fogják körbe a part menti oldalról, a másik oldalon pedig – természetesen – a kék vizű Balaton vár minket.
 
 
Siófoki Ezüstparti szabad strand
 
Egy 2,5 km-es szakaszon fekszik Siófok egyik legszebb strandja, Siófok dél-nyugati részén, és Zamárdihoz viszonylag közel található, mellette a Újhelyi strand fekszik.
 
 
Siófoki Balatonszabadi szabad strand
 
Siófok keleti részén két ingyenesen használható szabad strand található, és kettejük között a Balatonszabadi a Siófok-Balatonszabadi-Sóstó vasútállomás, a Baross és a Vasút utca találkozásánál fekszik. Abban hasonlít a Gödrösi szabad strandra, hogy közvetlenül az út mellett található, így egyszerűen meg lehet közelíteni.

 Utazási Tipp  
    Szállások, akciók a Balatonon

Siófoki Újhelyi strand – szabad strand
 
A strand nagyon közel fekszik a Sió csatornához, közvetlenül a híd után, és a Bethlen Gábor utca végén lelhető fel. Pár évvel ez ellőttig még fizetni kellett a belépésért, erre utal a máig fennmarat kerítés és kapu.
 
 
Szántód Beach Party szabad strand
 
A Beach Party szabad stand a Juhász Gyula utca végén helyezkedik el, és egy megközelítőleg 20-30 méter széles és 50 méter hosszú sáv alkotja. A jobb és bal oldalát a nádas takarja el. A parton fellelhető egy étterem, büfé, és a fiatalok számár kihagyhatatlan koktélbüfé.
 
 
Szántód Rigó utca szabad strand
 
A strand területe 100x100 méteres területet ölel fel, aminek a java része világoszöld pázsit. A strand északi oldalánál található a bejárat, mellette pedig egy ház, ebben van a büfé és az illemhely. A parton több lépcső is van, amiről be lehet menni a vízbe. A szárazföldön a strand majdnem teljes része nyitott, ezért javallott napernyőt vagy naptejet vinnünk magunkkal.
 
 
Keszthely Déli szabad strand
 
Keszthely utolsó megmaradt szabad strandja a híres Helikon strandtól délre található meg, és van a közelében egy bicikliút is. A városközponttól körülbelül tíz percre található, meg lehet közelíteni kerékpárral és autóval is.
 
 
Tihany Gödrösi szabad strand
 
A strand a félsziget bejáratánál található, közvetlenül ott, ahol Balatonfüredről érkeznénk Tihanyba. A partszakasz bár hosszú és keskeny, a strand közelében autóút található, így a napozást nagyon nehéz megoldani, az egész hely hangos és zűrös, és nem egyszer történt közlekedési baleset az abszurd kialakítása miatt. Ezt a helyet nem ajánljuk azoknak, akik ki akarnak kapcsolódni, el akarják kerülni a hangzavart.

 Utazási Tipp  
    Szállások, akciók a Balatonon

Tihany Somosi szabad strand
 
A strand a hajóállomástól és a révtől nem messze található, a villákkal és szállodákkal körbevett Somosi-öböl keskeny szélén a kikapcsolódásra használt területet/partszakaszt. A strand ingyenessége ellenére jól felszerelt, találhatóak a közelben büfék és éttermek. Van öltözésre, és zuhanyzásra kijelölt területet, utóbbi a WC-vel van összekötve. A parkolásért 9-17 óra között fizetni kell, ennek az ára (2017-es adatokkal) 150Ft/óra és 1000Ft/nap.
 
 
Örvényesi Vadkacsa szabad strand
 
Örvényes híres vízimalmáról, és a templom mellől áradó tiszta, és finom vizű forrásáról, de sokan nem tudják, hogy a strandja sem hoz szégyent a községre. Az Örvényesen áthaladó 71-es főút egy táblával jelzi az elágazást, a falu centrumától majdnem 1 km-re lévő strand felé. A fürdő annak ellenére, hogy nem túl zsúfolt, igényes, és családiasan fogadja a vendégeket.
 
 
Balatonkarattya Gumirádli szabad stand
 
Maga a település 2012-ben vált el a mellette található Balatonkeresből, és azóta a település az önkormányzatának a segítségével igazi üdülővárossá akarja kinőni magát. Ehhez az is hozzásegíti, hogy helyet foglal benne a város egyetlen ingyenes strandja, a Gumirádli, amit könnyen meg lehet közelíteni, hiszen a 71-es főúthoz közel fekszik. A fa a retró feelinget idézi, a természet át-átveszi az uralmat, és a part mellett sok helyen fel van szakadva a betonrész.

 

Hirdetés

Booking.com

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben