Rudas gyógyfürdő, ahol felejthetetlen élményben lesz részünk


A török uralom alatt még a „Zöldoszlopos fürdő” névre hallgatott, elsősorban azért, mert a fürdőmedence nyolc tartóoszlopa közül az egyik zöld volt. A magyar nevét a mai napig homály fedi, a kutatók különböző véleménnyel vannak annak eredetéről. Az egyik tábor azt mondja, hogy a Rudas név a pestről érkező kompok rúdjaira utal, míg mások nyelvészeti választ keresnek a névben. A szerb nyelvben a ruda bányát jelent, a törökben pedig ilidzse a fürdő. A tabáni bosnyákok és szerbek ezért egyszerűen Rudna ilidzsének nevezték a fürdőt, ami megmaradhatott az utókornak, így megszülethetett a Rudas fürdő neve.
 Utazási Tipp  
   

Az Anjou királyok óta ismert a hely gyógyító ereje, de már 1292-ben is jó hírű forrásként utal rá egy királyi oklevél. A törökök ideje alatt épültek meg az első fürdőre emlékeztető épületek, de rövidesen, Buda visszavételekor jelentős károkat szenvedtek. Az Habsburgok uralkodása idején Ybl Miklós tervei alapján épült újjá és az első világháború alatt a legnépszerűbb fürdő volt az országban.

rudas 01
fő kép forrás: wikimedia.org - forrás: flickr.com

1937-ben tárták fel helyet teljes egészében, amikor is megtalálták a fürdőmedence alapjait. A feltárásokkal párhuzamosan egy felújításon is átesett a fürdő, ami után hivatalosan is megkapta a gyógyfürdő státuszt és pluszban épült hozzá egy étterem is. A második világháború borzalmait megszenvedte a fürdő is, ugyanis Budapest ostromakor jelentős károkat szenvedett. 1951-ben kezdődött el a helyreállítás, ami alig egy év alatt el is készült. 2012-ben is munkálatok zajlottak rajta, akkor a fogadócsarnokon és az épület homlokzatára került sor.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben