Rendszeresen kiránduljon egészségéért


Kirándulni nagyon egyszerű, de azért még így is van egy-két dolog, amivel nem árt tisztában lenni az első túra előtt. Nem érdemes igazán nagy, 30-40 kilométeres útvonalakkal kezdeni. Kezdésnek egy kevesebb, mint 10 kilométeres út is tökéletesen megteszi, de előtte azzal sem árt tisztában lenni, hogy milyen az állóképességünk, és mekkora a max távolság, amit meg tudunk tenni. A terepek nehézsége is függhet a felkészültségtől – sík terepen egyszerűbb haladni, viszont a dimbes-dombos vidék nagyobb koncentrációt és sikerélményt jelent. Érdemes minden esetben egy hátizsákkal neki vágni a kalandnak, ugyanis a plusz súly is az állóképességünket növeli.
kirandulas egeszseg 01

A kedzeteknél az egyik kritikus pont, hogy sokan nem tudják, hogy milyen cipőt is kéne felvenniük. Rövid távokra a kedvenc cipőnket is nyugodtan vihetjük, a lényeg kb annyi, hogy fogja rendesen a bokát, és ne egy már kisebb széllökéstől összekoszolódó divatcipő legyen a választásunk alanya. Hosszabb túrákhoz erősen ajánlott már a túrabakancs, amit érdemes egy ezzel foglalkozó szaküzletben megvenni, egyéni kérések, észrevételek esetében pedig a tapasztaltabb, ebben jártas előadó segítségét kérni. Hátizsákba innivalót, élelmet és meleg ruhát érdemes pakolni, sokszor nem túl pontosak az előrejelzések. Ha vadászterületre esik az útvonal, akkor érdemes mindig világos színű ruhát viselni, ami kirí a környezetből, a kellemetlenebb balesetek elkerülése végett.
kirandulas egeszseg 02

Ételek és italok: úgy átlagosan 300 kalóriát éget el a szervezetünk óránként azzal, ha dimbes-dombos vidéken sétálgatunk. A dehidratáltság ellen mindig érdemes vizet pakolni magunkkal, és akkor is inni 20 percenként, hogyha nem is vagyunk feltétlenül szomjasak. Mindenki szervezete máshogy kívánja az ételt és más nagyságokra van szüksége, de kirándulás előtt, kirándulás közben és kirándulás után sem elvetendő dolog szendvicset vagy valami ropogtatnivalót enni.

És a legfontosabb pont: TISZTELD A TERMÉSZETET! Ne szemetelj, ne taposd le a növényeket, ne okozz felfordulást egyetlen állat életében sem! Viszont magadra is figyelj. Tisztítatlan vízből ne igyál, gombát véletlenül se egyél, stb.

 

Hirdetés

Booking.com

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben