Qingming ünnep - a kínaiak halottak napja, amely furcsa szokásokkal jár

 
A Qingming ünnepről
 
Kínában a halottak napja minden évben vagy április 4-re vagy 5-re esik, amikor a kínai hagyomány szerint köszönteni kell a napot, ami elhozza a fényt és a meleget. Ezzel párhuzamosan keresik fel a családok a meghalt hozzátartozóikat, hogy megemlékezzenek róluk. A vidéken élő emberek elindulnak a városokba és az egész napot a családjukkal töltik. Ezen a napon kijelölt területek vannak, ahol fákat lehet ültetni, ami szimbolikusan jelenti az új élet születését.


 Utazási Tipp  
    Kínai utazások, akciók, last minute

A szokás másik része pedig arra ösztönzi a városokon kívül élőket, hogy keressék fel Huangdi szentélyét, akit a kínai kultúra megteremtőjeként tartanak számon. A Kínán kívül élő emberek egy része ördögi ünnepségeknek írják le az ezt a fajta halottak napját, főleg a temetői égetés-részt, amikor az ünneplők esténként egy speciális papírpénzt égetnek a temetőben.
Qingming unnep 01
forrás: flickr.com

Az ünnep eredete
 
Ha hihetünk a legendáknak, akkor ez a fajta ünnepi szokás a Han-dinasztia uralkodása alatt alakult ki (Kr. e. 220-206), de a történészek bizonyítékai alapján mindez már a Ming- és Qin-dinasztiában is népszerű tevékenységnek bizonyult, bár ez akkor még csak a papír és az élelmiszer égetésében merült ki. A temetői szokások közé tartozik még a mártírok sírjának a felkeresése, és az is, hogy tiszteletükre fenyőfákat ültetnek.
 
A qingming ünnep ma elterjedt formájában fontos szerepet kap a szórakozás is, különféle táncok, énekek és a(z) – akár napokig is tartó – kirándulások, aminek a neve röviden taqing. Az ünnephez egy étel is társul, a húsos táska, amit a fiatal hölgyek és az asszonyok készítenek a nap közben szedett zöldségekből és az ízes húsból.
 
Mindezek mellett egy másik szórakozási forma is elég elterjedt, a papírsárkány eregetés.

 Utazási Tipp  
    Kínai utazások, akciók, last minute

Mivel az ünnep tavasszal van, a földművelők szorosan összekapcsolják azt, hogy részt vettek-e az ünnepi szokásokon és azt, hogy jó lett a termés. (Gondolok itt arra, hogy mondjuk kihagyta a mártírok sírjának a felkeresését, és a termése szerény lenne, akkor ennek tulajdonítana balszerencséjét) Az ünnep a kínaiak számára egyet jelent a faültetéssel, mert ez egy olyan tevékenység, amit kifejezetten szórakoztatónak találnak, és ami egyet jelent a születéssel. Régebben faültetési versenyeket is rendeztek, de ezeket az utóbbi évtizedekben sorra megszüntették.

Qingming unnep 02
forrás: flickr.com

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben