Pisai kiruccanás – ahol nagyon sok poénos fotó készül

 
Nagyon sokan csak a világhírű ferde torony kedvéért utaznak el a toszkánai Pisa városába, pedig akad ott több más érdekes nevezetesség is. Írásunkban bemutatjuk, mit érdemes megnézni azoknak, akik nem csak pár órát szándékoznak eltölteni Olaszország egyik legrégebbi a kilencven ezres lakosságú egyetemi városában. A rengeteg toszkánai nevezetesség között nem könnyű jól eligazodni. Azt csak nagyon kevesen tudják, hogy mennyire izgalmas látnivalókat fedezhet fel bárki, aki a ferde toronynál többet is szeretne látni Pisából.
 
A legtöbben repülővel érkeznek meg Pisa repülőterére, az út másfél óráig tart és a repülőtérről busszal, taxival vagy vonattal lehet eljutni az Arne folyó két partján épült város központjába. A buszjegy ára 1,2 € ( piros LAM busz) , a vonatjegyé pedig 1,3 €, mindkettő 10-15 percenként közlekedik.
pisa 01


Pisa legfőbb látnivalói:
 
Pisa óvárosában a zegzugos utcákon sétálgatva szinte egy időutazáson vesz részt a látogató. A sok régi épületet homlokzata dicső múltról árulkodik. A hangulatos vendéglők teraszain ülve átélheti az ember a mediterrán életérzést miközben az ínyenc falatokat majszolja.
 
A Csodák tere (Piazza dei Miracoli) az ott található csodás középkori látnivalóiról kapta a nevét ( Ferde torony, Dóm, Keresztelőkápolna, Temető ) és az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Az épületeket carrarai fehérmárvány borítja, mely szinte ragyog a napsütésben.
 
Ferde torony: A legfontosabb pisai nevezetesség a XI. századi hatemeletes romám stílusban épült 58 méteres magasságú oszlopsorokkal díszített ferde torony. Már az építése idején elkezdődött a talaj süllyedése és elkezdett ferdülni az épület. A torony tetején a dőlés mértéke a talapzathoz képest 4,6 méteres, de az épület stabilizálásának (1.990-2.001) köszönhetően napjainkra megszűnt a dőlés és a torony újra látogatható.
pisa 02

Dóm: Pisa csodás román stílusú Dómját a XI. század közepén kezdték el nagy műgonddal építeni. Belseje bizánci és iszlám hatásokat is tükröz, rendkívül szép festményekkel, szobrokkal és mennyezeti díszekkel dekorálták építői. Múzeumában az építés történetét mutatják be.
 
Keresztelő kápolna: (Battistero) Több, mint 200 éven át épült a remekbe szabott, tökéletes arányú román és gótikus jegyeket is magán viselő kiváló akusztikájú kupolás épület, melynek magassága a csúcsán levő Keresztelő Szent János szoborral együtt közel 58 méteres. Kupoláját belülről remekbe szabott középkori aranymozaik díszíti.
 
Temető: (Camposanto) A temető nyugalmat árasztó gótikus stílusú kerengőjét a XIII.-XV. században építették. A II: világháborúban nagyrészt elpusztult, de sikerült restaurálni. Sokan látogatják napjainkban is szép freskói miatt és a hely különleges hangulatáért.
pisa 03

Chiesa di Santa Maria della Spina: A Pisa belvárosában található kis gótikus templomot eredetileg a XII. században építették fel, de 1870-ben át kellett költöztetni a jelenlegi helyére.
 
Tengerpart: A Tirrén-tenger partja mindössze 7 kilométerre található Pisától az Arno folyó torkolatánál.. Marina di Pisa homokos strandjai igen népszerűek a helyiek és a turisták körében is.
 
TIPP: Egy pisai kiruccanást érdemes kiegészíteni a környék nevezetességeinek felkeresésével, melyek közül Carrara, Lucca, Firenze, Siena, és a Cinque Terre a legfelkapottabbak.
 
Érdekes: Tudta, hogy Pisában van a piaggio robogók szülőhazája?
 

 

Tags:

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Olaszországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben