Piacok és gasztronómia Splitben - a kulináris élvezetek szerelmeseinek

 
Halpiac
 
A halpiac, mint egy bazár nem csak a város életének egyik központja, hanem épülete egy érdekes építészeti műemlék is, ami több mint 120 évvel ezelőtt épült szecessziós stílusban. A helyiek számára ez nem egy fizikai értelemben vett piac, hanem annál jóval több, a közösségi élet színtere mellett számukra az Adriai-tengert, az általa nyújtotta tenger gyümölcseit is jelenti.
 
A különböző halak mellett – néha cápát is látva- számos és különböző fajta kagylót, polipot stb. vásárolhatunk.
 
Ami viszont a piacról hiányzik, azok a legyek. Ha egy kicsit a levegőbe szippatunk rájövünk hogy miért... távolmaradásuk oka a piac közelében lévő gyógyfürdő kénes illata.
 
Diocletianus császárt reuma gyötörte, ezért választotta Splitet palotájának megépítéséhez.
 
A Peškarija, ahogy a helyiek hívják régen kinőtte magát, de túl értékes ahhoz, hogy ezen a közeljövőben bárki is változtasson.
halpiac szoveg koze

Pazar (Főpiac)
 
A város legnagyobb kültéri piaca a Dioclecianus palota keleti kapuja mellett található, a város fontos közösségi tere, melyet a turisták is szívesen fedeztek fel, és ami idővel egyre népszerűbb látnivalóvá vált.
 
Nem véletlenül, hiszen sajátos szelleme, hangulata valóban különleges.
 
Ez az a hely, ahol az idelátogató első kézből élheti át Dalmácia és a mediterrán világ páratlan szellemét, fedezheti fel az itteni friss gyümölcsök és zöldségek színeit, ízét és aromáját, a vásárlók és a kofák közötti hangos beszélgetést, jó értelemben vett kiabálást, alkudozást, nyüzsgést.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Splitben

Kulturális és éjszakai élet A városban számos múzeum, galéria, mozi, sőt színház is található.
 
A város híres éjszakai életéről. Számos disco, bár várja a szórakozni vágyókat.
 
Az év minden szakaszában több rendezvény is várja az idelátogatókat; karneválok, a Szent Kereszt Napja, Nyári Éjszakák, Picigen Világbajnokság, Dioclecianus napja stb. Pár éve a város és környéke ad otthont az Ultra Elektronikus Zenei Fesztiválnak. A rendezvény színhelye az óváros, a városi stadion és strandok, a zenei élvezetet különleges fényhatásokkal fokozzák. A várost ilyenkor, július elején a világ minden részéről érkező turisták lepik el, négy napig csak a bulizásról szól a város. 
split piac szoveg kozott 

Gasztronómia
 
Gasztronómia Bármerre is veszi az irányt a város felfedezéséhez, semiképpen ne hagyjon ki egy jó konobát (taverna) vagy halas helyet, éttermet, ahol szenzációs tengeri ételeket kóstolhat meg. Az étkezést kezdje egy dalmát pálinkával. (pl. travarica), előételnek javasolt megkóstolni a prusot-ot( szárított sonka) vagy sós szardellát és különböző sajtokat olíva olajban. Ha nem szerelmese a tenger gyümölcseinek, akkor kóstolja meg a bárányból készült sült vagy főtt ételeket, pasticadat njokival, (vadasszerű étel marhából).
 
A finom ételeket öblítse le jó vörös (Dingač, Postup, Faros, Babić) vagy fehér borral.
 
(Pošip, Maraština, Grk, Bogdanuša) Desszertként fogyasszon dalmát krostulát vagy rozattát, és mellé a híres desszert bort, a proseket.

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben