Öt bámulatos, Budapesthez közeli kilátó

 
Csergezán Pál-kilátó
 
A hely ingyenesen látogatható, és Telkiben, ahol a Budai-hegység legmagasabb csúcsa található, a Nagy-Kopasz hegyen az 559. méternél. A 18 méteres kilátó tetejét 100 lépcsőfok választja el a dombtól. Ha az időjárási viszonyok megfelelnek, akkor az egész budai oldal a szemünk elé tárul a Pilistől kezdve egészen a Zsámbéki-medencéig. A kilátó aljában található tisztás ideális hely piknikezésre. A helyet a Budakeszi-Telki autópályáról lehet megközelíteni, és parkolásra is van lehetőség. Jó túrahelyszín, útvonal található a közelben.
 
csergezan pal kilato
forrás: wikimedia.org

Bánya tető-kilátó
 
Ez a remek természeti adottságokkal rendelkező, hangulatos hely a visegrádi Apát-kúti-völgyből közelíthető meg. Fentről az egész hegyvonulat belátható, nem is beszélve a várról, ami innen csodálatos kilátást nyújt nekünk. A kilátó felé vezető lépcsőkön kis táblák írják le az erdőgazdálkodás történetét, majd a 16 méteres magasságból kilátás nyílik a Dunára is. Itt szintén van lehetőség a parkolásra, és az autóból kiszállva rögtön indulhatunk is el a túraösvényen, ami a maga 1,3 km-es hosszával kellemes változatosságot fog jelenteni a mindennapokhoz képest.
 
banya teto kilato
forrás: indafoto.hu/vorbis

Guckler Károly-kilátó
 
A Hármashatár-hegy az egyik legkedveltebb turistacélpont a Budapesten élők körében, nem is alaptalanul, hisz egy nagyon szép és változatos táj várja az odalátogatókat. És az ilyen turistautaknak rendre a Guckler Károly-kilátó a végcélja, ahonnan az egész városra madártávlatból tekinthetünk. A kilátónak egészen különös a formája, a nyolcszögletű épületet a legtöbb ember egy focilabdához hasonlítja. A kilátó tengerszint feletti magassága valahol 500 méter körül lehet, ahonnan rálátunk a János-hegyre, a Széchenyi-hegyre, vagy akár Budapest nyüzsgő forgatagára, és a főváros jelentősebb épületeinek körvonala is kivehető halványan. Az utat meg lehet járni alig másfél óra alatt, de vannak, akik akár egy félnapos útként szervezik meg a Guckler Károly-kilátó felkeresését.
 
guckler karoly kilato
forrás: hhkk.hu

Dévényi Antal-kilátó
 
A Csergezán Pál-kilátóhoz közel található ez a különleges formájú épület, aminek az egyik elterjedt elnevezése a Jenga-torony. Ez az egyik különlegessége a 447 méteres csúcson fekvő toronynak, hiszen a népszerű játék alapján lett mintázva. A kilátó mindössze 11,5 méter magas, de a látvány pótolja ezt az apró „szépséghibát”, hiszen a csúcsra felérve bámulatos körpanoráma várja az odaérkezőket. Nagyon jó időben az Esztergomi Bazilika kupolája is felfénylik a távolban. A piliscsabai vasútállomástól mindössze 2,3km-re fekszik.
 
devenyi antal kilato
forrás: wikimedia.org

Somló-hegyi kilátó
 
A háromemeletes, kőből épült, hatszög alakú kilátó Vértessomlón található, a Nagy-Somló hegyen. Az épület tetejére létrák visznek fel, ami plusz élményt nyújt az odalátogatóknak. A kilátó ideális piknikhelyszín, és engedéllyel a tűzrakás is egy igen jó opció válik. A Vértessomlói Felszabadulás utcából az Óhegyen áthaladva egy erdei útról leágazva látogatható meg ez a csodás kilátó.
 
somlo hegyi kilato forrás: youtube.com

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben