Orfű, a vízi paradicsom

Pécstől mindössze 10 km-re, a Mecsek északi lábánál található Orfű, Baranya megye kedvelt pihenő, kiránduló és fürdő helye. Nem sokan tudják róla, hogy  egy mesterséges tórendszerről van szó, mely kb. 5 km hosszú és négy tó alkotja: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó, és a Kovácsszénájai-tó.   A tórendszert egy bő vizű forrás, a Vízfő-forrás karsztvize táplálja. 


 Orfű látképe madártávlatbólWP7
 
Foto: Wikimedia
Elsőként 1962-ben az Orfűi-tó (pécsiesen kistó) készült el, ami a mai napig is nagyon kedvelt a kirándulók és horgászok körében. A „Kistó strand” a tó egyik oldalán üzemel, árnyas fákkal, homokos parttal. Így ez a strand a kisgyermekes családok kiemelten kedvelt strandja.
A legnagyobb és legismertebb tó, a Pécsi-tó (pécsiesen egyszerűen Orfű) 1966-ban jött létre. Ez Baranya megye legnagyobb tava, rengetegen járnak ide körbesétálni vagy körbekerékpározni a tavat, horgászok százai ülnek ki a stégekre és nyári hónapokban fürdőzők ezrei lepik el a szabad strandot, amit a gát mellett alakítottak ki étteremmel, mosdókkal, vízi bicikli kölcsönzővel vagy a közkedvelt Aqua Parkot (http://orfu-aquapark.hu/), ahol mindenki megtalálja a neki szimpatikus medencét, lángos árust, halsütödét. Télen, ha elég hideg van korcsolyázók ezrei lepik el a tavat. A „Medve hagyma ház” forralt bort, teát árul és programokkal várják az embereket.
orfűi strand
 
 
Harmadikként a híres természettudósról elnevezett tó következett, a Herman Ottó-tó. Ritka védett állatok élnek itt, mint például a vidra, és számos vízimadárfaj.  A negyedik tó 1970-ben készült el, ez a Kovácsszénájai-tó. Ez a tó főként horgász tó, nyugalom és a béke tava a többi nyüzsgő, élénken lüktető tavakhoz képest. 
 

 

 

 Utazási Tipp  
    Válogatott szállások Magyarországon garantáltan jó áron


 
A 80-as években a vitorlázás központja átköltözött a tó középső részére és itt alakítottak ki egy új telepet. Rengeteg gyermek tanult meg itt vitorlázni az ország egész területéről, mert felfedezték, hogy a gyakran változó szélviszonyok tökéletes tanuló pályát alakítanak ki. Az Optimist után megjelentek a Kalóz hajó majd az M Jollék.  

Mostanra tavasztó őszig a tökéletes pihenő és kiránduló hely lett Orfűből. Hétvégére megtelik a part. Pécsi családok kedvelt kiránduló, horgász helye lett. Rengeteg hétvégi házzal, éttermekkel, kempinggel várja a pihenni vágyó turistákat.

És ne felejtkezzünk el Orfű rendezvényeiről és egyéb időtöltéseiről sem. Leghíresebb a „Fishing on Orfű”, erre szinte már 1 évvel előtte lefoglalnak minden szállást. A „Medve hagyma fesztivál” is remek program lehetőség a családoknak. Az Orfúre látogatókat minigolf pálya, bicikli és kajak kölcsönzés valamint  kültéri edzőterem is várja.


 Orfű térkép
 
 
 
 

 

Hirdetés

Booking.com

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben