Nyaralás a szerelem szigetén Cipruson - látnivalók, érdekességek

 
Szicília és Szardínia után Ciprus a harmadik legnagyobb sziget a Földközi-tengeren. Stratégiailag fontos elhelyezkedése miatt már a korai időktől fogva számos nép és kultúra telepedett meg a szigeten és hagyta hátra kultúráját és építészeti emlékeit.
 
Ciprus területe hazánkénak kb. 10%-a.
 
1974 óta két ország osztozik a sziget területén: Az északi rész Törökországhoz tartozik és viszonylag kevesebb turista keresi fel. Megközelítése csak Törökország beiktatásával lehetséges. Észak-Cipruson a török líra a hivatalos fizetőeszköz.
 
Ciprus déli területén a görög népesség önálló államot alkot, sok a látnivaló és virágzik a turizmus is. Hivatalos pénznemük az Euró, a sziget déli része az Európai Unió részét képezi. A különböző tájak és a regionális éghajlati különbségek miatt Ciprusnak különösen gazdag a növényvilága, amelyet gyönyörű túraútvonalakon lehet felfedezni. Az enyhe és napsütötte klímája tökéletes feltételeket biztosít a pihentető nyaraláshoz egész éven át. Sokan házasodni, vagy nászútra érkeznek Ciprusra, mert úgy tartják, hogy Cipruson született Afrodité a szerelem istennője.
ciprus szoveg kozott01

Utazás, közlekedés:
 
Dél-Ciprusnak két polgári repülőtere van: Larnaka és Páfos. Ezeken kívül Limassol kikötőjébe hajóval is meg lehet érkezni. Észak-Ciprus repülőterei az Ercan Nicosia, vagy a Gecitkale Famagusta. Az érkezés jellemzően Törökország irányából lehetséges. Cipruson baloldali közlekedési rend van. A helyi tömegközlekedés nehézkes. Kirándulásokra célszerű a helyi idegenvezetőnél jelentkezni, vagy bérelhető helyben autó esetleg motorkerékpár is, Fényképezni mindenhol szabad, kivétel a katonai létesítmények közelében
 
 
Szálláshelyek Cipruson:
 
Sokan azt tartják Ciprusról, hogy olyan mint Görögország, de minden kicsit jobb, drágább és kulturáltabb is. A magyar utazók a sziget mindkét oldalán, a török és a görög részekre is foglalhatnak szállást. A szálláshelyek választéka az apartmanoktól egészen az elegáns luxus szállodákig terjed. Mivel nagyok a különbségek akár kategórián belül is, érdemes utazási szakemberek segítségét kérni a foglaláshoz, így a főszezoni túltöltések problémája is elkerülhető.

 Utazási Tipp  
    Ciprus utazások, akciók, last minute

Ciprusi konyha
 
A ciprusi konyha a görög és keleti ételkészítési szokások hatásai miatt kivételesen sokoldalú. Grill ételek, mint például a souvlaki vagy a hal, valamint a különféle előételekből álló almák nagyon gyakoriak. Ne hagyja ki a híres ciprusi grillezett "Halloumi" süteményt. Desszertként nagyon gyakoriak a gyümölcsök és édességek, melyeket gyakran esznek dióféléket, mandulával és finom mézzel. Cipruson nyaralva kár lenne kihagyni egy csésze ciprusi kávét, melynek készítése helyi hagyományokon alapul.
ciprus szoveg kozott02

Ciprus legfontosabb látnivalói:
 
 • Ciprus kettéosztott fővárosa Nicosia
  Több mint 1.300 éve Nicosia a szigetország fővárosa, mely állt már egyiptomi, görög, bizánci, török és utoljára angol fennhatóság alatt is. A várost megerősített határvonal osztja két részre. Nicosia óvárosát 16. századi erődfal veszi körül. A városban sok múzeumot, mecsetet és templomot lehet megtekinteni. A két városrészt kettéválasztó zöld vonalon néhány helyen át lehet kelni a jóval szegényebb és elmaradottabb török városrészekbe is.

 • Az Aphrodite istennő szülőhelye
  Paphos közelében található Aphrodité sziklája, ahol a legenda szerint először a szárazföldre lépett a szerelem és szépség istennője. Gyönyörű látványa és a hozzá fűződő legendák miatt nagyon sok szerelmes és ifjú házas keresi fel ezt a helyszínt, és rakja ki kövekből nevük kezdőbetűit. A sziklához egy kis alagút vezet, fürödni is lehet, de a sziklára felmászni tilos.

 • Limassol színes utcái
  A város megismerését érdemes a 13.századi várral kezdeni, ami bepillantást enged a középkori lovagi világ életében. A vár fokáról Pazar kilátás nyílik a környékre, a környék kis utcáiban sok étterem és kávézó várja az utazókat. A közeli Cami Kebir mecset napjainkban is működik.

 Utazási Tipp  
    Ciprus utazások, akciók, last minute

 • Kykkos kolostor
  Ciprus legfényűzőbb és legnagyobb monostora egy 1.320 méteres csúcson épült a 11. század végén. Látogatói megcsodálhatják a gyönyörű freskókat és mozaikokat valamint az egyháztörténeti múzeumot.

 • Kourion romvárosa
  A Limassoltól kb. 20 km-re található nagy kiterjedésű ásatási területen sok régi épületet tártak fel, melyek közül kiemelkedik a 3.500 fős görög színház, Achilles és a Gladiátorok mozaikos háza és az ősi keresztény bazilika.

 • Túrázás a Troodos-hegységben
  A Troodos-hegységet Ciprus "zöld tüdejének" is nevezik, hegycsúcsai közel 2000 méter magasak. Különösen népszerű a Troodos hegység a túrázók és a kerékpárosok körében. Számtalan ösvényen lehet bejárni a buja vegetációjú tájat. Mandula és szőlőültetvényekkel borított teraszos lejtőin és számtalan pihenőhelyet alakítottak ki. Érdemes túrázás közben felfedezni a festői falvakat, hagyományos ciprusi építészeti stílusú házaikkal. Télen a hegyet hó borítja, a sízőknek különleges élményeket biztosítva.

 • Choirokoitía régészeti lelőhely
  Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő település romjai az írott történelem előtti időkből származnak, keletkezésük idejét az időszámításunk előtti 7. évezredre teszik. A kőkorszaki településen kb. ezer ember élhetett, az ásatási területen épületeik rekonstruált mását, használati eszközeiket,és életformájukat lehet tanulmányozni. A fényviszonyok miatt a legjobb fotókat délelőtt lehet készíteni.

 • Famagusta (Észak-Ciprus)
  Ciprus harmadik legnagyobb városa Famagusta a sziget keleti török oldalára került. Történelme során a Szentföldre tartó keresztes lovagok rendkívül fontos állomáshelye volt.
  Óvárosát 15 bástyával megerősített velencei erődrendszer védte, melynek elfoglalása nagy nehézségek árán sikerült a török hódítóknak. Legfontosabb látnivalói a Lala Mustafa mecset, melyet a keresztény Szent Miklós templomból építettek át, az óvárosi erődrendszer részei valamint az ókori Salamis romvárosa.

 

Hirdetés

Booking.com

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben