Ne ez zavarja meg az utazást – tippek zsebtolvajok ellen


Már a cikk elején fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, hogy a zsebtolvajok olyanok, mint a "bűvészek". Egy kártyatrükk és a másik ember kirámolása között nincs is akkora különbség, mint hinnénk. Az ember a kártyát figyeli, nem a bűvész kezét, ahogy ezt az előadó is szeretné. A profi zsebtolvajok is képesek úgy manipulálni minket, hogy észre se vesszük, hogy pont arra figyelünk, amit ők akarnak.
zsebtolvaj 01

A zsebmetszők csoportja két részre osztható: vannak a magányos rókák, akik általánosságban dörzsöltebbek és ügyesebbek, mint a szervezetten dolgozók. A csoportok általában fiatal, 10-16 év körüli gyerekekből állnak, akiknek büntethetősége bizonyos országokban szinte nem is lehetséges, ezért pedig nincs veszteni valójuk. Egy alapművelet abból áll, hogy az első eltereli a figyelmünket (hozzánk ér, elkezd beszélni hozzánk, nekünk jön), a második elemeli a pénztárcánkat, majd a harmadik kereket old vele.​
 Utazási Tipp  
    Utazzon biztonságban velünk

A figyelemelterelés részétől lesz az egész olyan, mint egy precízen kivitelezett mutatvány: az átlagember bele sem gondol abba, hogy a kedvesnek tűnő, szívességet kérő szemüveges srác valójában azon ügyködik, hogy a társaival kifossza. A hangsúly mindig azon van, hogy megállít valaki az utcán, aki határozott (vagy éppen a hatás kedvéért szomorú) hangon előad nekünk valamit, egy, sokszor megkérdőjelezhető közbiztonsági terület kellős közepén. Az is gyakori, amikor a nagy dekoltázsú dekoratív hölgy véletlenül elejti az apróját, és a készséges úriemberek a segítségére sietnek, miközben a hölgyemény társa megszabadítja őket értékeiktől.

zsebtolvaj 02

A szituációkat napestig lehetne sorolni. Sokan egy karra helyezett zakó vagy újság segítségével takarják le a lopott árut. Egy a lényeg (és ez lehet paranoiásan hangzik, de mindenképpen megfogadandó tanács): mindenkit egy egészséges kételkedéssel és gyanúval kell fogadnunk külföldön.


Hol lehetnek zsebmetszők?

  • zsúfolt területeken
  • sok turista által látogatott helyeken
  • kétes közbiztonsággal rendelkező negyedekben

Mit tehetünk ellenük?

  • nem visszük magunkkal az összes pénzt (okmányból se kell minden, nehezen lehet pótolni, jó helyen lesznek a hotelben)
  • ne legyen pénztárca hátizsákban (a legjobb ha ruha alá rejtjük)
  • ékszereket mellőzzük
  • buliba csak pénzt és a legfontosabb okmányokat vigyük

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben