Nagy borravaló körkép: mennyi borravalót adjunk külföldön?


Mi magyarok hozzászoktunk ahhoz, hogy borravalóval fejezzük ki az elégedettségünket, ha étteremben járunk. Az utazási szezon kezdetén úgy gondoltuk, hogy érdemes utána nézni a magyar utazók főbb célországaiban, hogy mire lehet számítani borravaló ügyben, ha étteremről, taxizásról, londinerről vagy takarítókról van szó?
borravalo 01

Ausztria, Csehország, Szlovákia:

Éttermekben és a taxisoknál is 10-15 % borravalót szokás adni, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással. A londinernek 1 a takarítónőnek napi 1-2 eurót szokás adni.


Németország:

5-10 % az alapszabály, mely az éttermi számla emelkedésével valamelyest csökkenhet is. Szállodákban a londinernek 2 eurót illik adni, a takarításért 2-5 euró a szokásos összeg. Taxikban is él az 5-10% borravaló szokása.
 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk a világ minden tájára

Olaszország, Horvátország:

10% borravaló a szokásos összeg mindkét népszerű országban. Amennyiben Olaszországban szerviz felárat tüntetnek fel a számlán (corpeto), vagy egyáltalán nem kell adni, vagy alacsonyabb összeg is megfelelő lesz. A taxiban elegendő felfelé kerekíteni, a takarítónőknek napi 1-2 euró a megfelelő összeg.


TIPP: Szintén fontos jó tanács, hogy elégedettségünket szóban is fejezzük ki. Ez azon túl, hogy jól esik, fontos visszajelzés is a dolgozóknak.


Görögország:

Éttermekben 10 % -ot, kisebb tavernákban egy eurót szokás adni. A takarítónőknek elutazáskor egy kisebb összeget javaslunk, míg a taxisoknál elegendő a felkerekítés is.


Franciaország:

Szinte általánossá vált gyakorlat, hogy mindenhol beépítik a számlába a borravaló 15%-os összegét (couvert), így nem szükséges külön fizetni. A takarítóknak napi 1-2 eurót szokás adni, a taxiban ott is kerekítenek, persze ha belefér és elégedettek vagyunk, a franciák is jó néven veszik a borravalót.
borravalo 02
Spanyolország, Portugália:

Az éttermekben, a bárokban és a taxisoknak is 10 % borravalót szokás adni. A takarítóknak itt is napi 1-2 eurót adnak. A taxisoknak elegendő, ha felfelé kerekítjük a fuvardíjat.


Törökország, Egyiptom, Tunézia:

Az éttermekben és bárokban 10-15 % baksist szoktak adni. (ennek elmaradása nagy udvariatlanságnak számít). A londinert és a takarítónőt egy euróval jutalmazzuk, míg a taxiban felfelé kerekítenek.
 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk a világ minden tájára

Általánosságban elmondható borravaló témában, hogy minden országban örülnek annak, ha hálánkat borravalóval fejezzük ki. Fontos tudni, ha a borravalóról gondolkozunk, hogy nagyon sok helyen eleve belekalkulálják a dolgozói bérekbe a borravalót. Sokan nemcsak emiatt, hanem szakmai elhivatottságból is figyelmesen végzik a munkájukat. Ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni, célszerű erre a célra némi készpénzt magunknál tartani, mert a bankkártyával fizetett összeg többnyire nem annál a személynél köt ki, aki felé a hálánkat kimutatnánk.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben