Montenegró – az Adriai-tenger látnivalókban gazdag kis „ékszerdoboza”


Budva:

Budvát Montenegró turisztikai fellegváraként tartják számon, a montenegrói partszakasz leglátogatottabb része – különösen nyáron. Ezt leginkább a hely vendégszeretetének és homokos strandjainak köszönheti. Népszerű strandjain kívül, a város egy kis területű, de történelmi emlékekben annál gazdagabb városközponttal rendelkezik.
 
A szinte erődszerűen fallal körülvett történelmi központ egy félszigeten fekszik, amely lenyúlik a kikötő mentén húzódó sétányig.
 
A hangulatos és keskeny kis utcácskákból, valamint kis terekből álló történelmi negyed olyan középkori emlékeket mondhat magáénak, mint a St. Ivan, a St. Bogorodica és a St. Sava templomok. A szintén a középkori időkben emelt Citadella közvetlen szomszédságában található az 1804-ben épített St. Trojica templom.

 Utazási Tipp  
    Utazás Montenegróba

A városrész a különböző mediterrán kultúrákból származó értékes emlékműivel mutatja be Budva városának folyamatos fejlődését. A 7. században épült St. Ivan templomot díszes festmények és ikonok ékesítik, melyeket velencei művészek készítettek a 15. és a 17. század között. Említést érdemel még a templom könyvtára is, ahol számos, a templommal kapcsolatos kötetet találunk.
 
St. Marija templomát bencés szerzetesek alapították 840-ben. St. Sava templomát a 14. században építették.

Legjobb montenegrói ajánlatok -  last minute, szállások, utazások

Sveti Stefan
 
A Budva szomszédságában található település a Montenegrói Riviéra egyedisége: egy szigetre épült falu, melyet egy földhíd köt össze a szárazfölddel.
 
1960-ig többnyire halászok éltek Sveti Stefanban, majd ezt követően „hotelvárossá” alakították.
 
Vörös-homokos strandjai a „város” két szélén terülnek el, Montenegró legszebb strandjainak tartják, több mint 1 kilométer hosszúak, szállodák, kávézók és éttermek várják a pihenni, napfürdőzni vágyókat. Sveti Stefan három jó állapotban fennmaradt templommal büszkélkedik, ezek közül a St. Stefan a legrégibb és a sziget legmagasabb pontján található. Az egyhajós épületet a 15. századra építették fel. Aleksander Nevsky temploma a 19. században épült.

monnetengro kotor szoveg koze

Kotor:

Egyike azoknak a lélegzetelállító tengerparti, hatalmas hegyekkel körülvett városoknak, amely a Kotori-öbölben, Európa legdélebbi fjordjában fekszik. 1700 méteres hegyek ölelésében, a Kotori-öböl legkeletibb pontján fekszik a képeslapra illő Kotor városa. Városközpontja a legépebben fennmaradt a Montenegró partján felsorakozó városok közül, ráadásul bőven akad itt a középkori időket felidéző műemlékekből is.
 
Fallal körülvett központja – hangulatos, keskeny utcáival és középkori hangulatot árasztó tereivel és kis templomaival – méltán került fel a Világörökség-listára.
 
Vallási emlékei közül a St. Tryphon katedrális érdemel említést, amely a 12. század körül épült. A városfal részét képezi a St. Ivan-erőd, amely átlagosan 260 méter magasan található az öböl felett. Bár a várba való feljutás kissé kimerítő, a kilátás a várból Kotorra és az öbölre garantáltan kárpótolja majd Önöket. A Lovcen Nemzeti Park 18 kilométer hosszú, szerpentines úton érhető el az öbölből, a táj pedig vadregényes. Napjainkban a turisták egyszerre három kapun keresztül érkezhetnek Kotorba, melyek közül a legjelentősebb a 16. századból származó Tengeri kapu, melyet masszív kőtömbök és –oszlopok vesznek körül. A kapu jobb oldalán a gótikus stílusban épült Krisztus és Mária Menybemenetele, míg a bal oldalon a St. Tryphon katedrális és a városközpont található.
 
A fő kapun kívül további két kapun át lehet belépni Kotorba:
 
az Északi- és a Déli-kapun, melyek közül az Északi a legkisebb és amelyet a törökök felett aratott 1539-es kotori diadal emlékére emeltek.
 
Petrovac:

Petrovac Budva megyében található és a Budva-i Riviéra részét képezi. Elsősorban a tengerparti turizmusáról híres, a város strand 600 méter hosszú
 
és az Adriai-partvidék egyik legszebb partszakaszaként tartják számon.
 
A város közelében két hangulatos kis sziget fekszik: a Katic és a Sveta Nedelja. Petrovac-ban a korszerű szállodáktól az egyszerű, de annál szebb apartmanokig az összes szálláshely-típus megtalálható. Hajókirándulásokat minden nap szerveznek a környéken, melyekkel el lehet jutni a távolabbi strandokra is. A fiatalabb korosztálynak, akik jobban szeretik a pörgős nyaralást, robogó bérlésére is van lehetőségük.
 

 Utazási Tipp  
    Utazás Montenegróba

 

Tags:

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben