Minden Alaszkáról - érdekességek és rövid történelem


Ez Amerika legnagyobb állama, viszont ettől függetlenül elég kevesen élnek itt, mindössze 700 ezren, amivel a harmadik legkevésbé lakott állam. Történelmét tekintve a 18. századig kifejezetten békések voltak a körülmények, egészen addig, ameddig egy orosz pénzből finanszírozott dán expedíció fel nem fedezte a területet. A felfedezés Vitus Beringhez kötődik (a neve azóta is az Alaszka és Szibéria közti szoros nevében emlékezik meg az expedícióról), aki először 1728-ban majdnem betette a lábát Alaszkába (a köd miatt nem látta a szárazföldet), ami 1741-ben aztán sikerült is neki.
 Utazási Tipp  
    Csodás utazások, hajóutak Alaszkába

A friss orosz kolóniák nem voltak jövedelmezőek, a szőrmekereskedésből nyert bőrök bevitele az anyaországba több pénzt emésztett fel, mint ami a profit volt. Ez, és a krími háborúban elszenvedett csúfos vereség miatt 1867-ben eladták az Egyesült Államoknak 7,2 millió dollárért. Rövidesen kiderült, hogy ez az amerikaiak igencsak jól jártak az üzlettel.

alaszka 01


Mindössze harminc évvel a nagy arany- és olajláz kitörése előtt szabadultak meg az értéktelennek hitt tartománytól, amiből aztán idővel egy aranytojást tojó tyúk lett. Itt zajlott le a történelem legnagyobb aranyláza 1896-97-ben, amikor barát-barát ellen fordult az azonnali meggazdagodás reményében. Az olajláz, ami a kapitalista üzletmodell szárnyalása volt a hatvanas években, csak só volt az oroszok (akkor már szovjetek) sebére, akikkel egyébként sem volt akkoriban túlságosan baráti viszonyban az Államok.

Alaszka katonailag is felértékelődött a hidegháború alatt, a Bering-szoros miatt, ahol csak 85 km a távolság a két atomhatalom között. Alaszka azóta elsősorban túlélőműsorokból és különböző túlélő realitikből és "A miért éppen Alaszka" című sorozatból lehet ismerős!

alaszka 02

Az állam két legjelentősebb városa Juneau, ami egyben a főváros is, míg a legnépesebb város Anchorage. Előbbi 32000 fővel, elszigetelten tengeti mindennapjait, míg utóbbi tízszer ekkora lakossággal Alaszka valódi pénzügyi és gazdasági központja. És hogyan nem a főváros a legnagyobb város? 1964-ben egy földrengés hatására Anchorage egésze magába roskadt, és a döntéshozók úgy gondolták – miért ne lehetne ez Alaszka új központja? És megszületett a 300 ezres város.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben