Mesebeli látvány a valóságban - a Neuschwanstein kastély

 
A Neuschwanstein kastély örökre beleégette magát az emberek képzeletébe, mivel ez az épület ihlette a Disney mesék elején felbukkanó palotát. A kastély Dél-Németországban, Bajorországban található, és II. Lajos bajor király építette, hogy a gyerekkori álmát valóra válthassa. Az épület termeiben Richard Wagner által írt operák szereplői kaptak szobrokat, ezzel hódolva a híres zeneszerzőnek. (II. Lajos nagyon szerette Wagner operáit) Sokan nevezik Németország turista-központjának, mivel sok-sok érdeklődő turista és német kedvelt úti célja.
 
Disney figyelmét felesége hívta fel erre a kastélyra, ami után ő maga is meglátogatta azt, és nagyon elnyerte tetszését.

 Utazási Tipp  
    Utazások a Neuschwanstein kastélyhoz

A vár megépítésének gondolata először II. Lajos apjának jutott eszébe, aki váratlan halála miatt nem tudta megvalósítani ezt az álmát. És mivel a fiatal Lajosnak is tetszett az ötlet, már
 
1868-ban megemlíti Richard Wagnernek írt levelében.
 
A jelenlegi vár helyén akkoriban még egy, már sok éve romos állapotban lévő vár állt, Lajos ennek a helyére akarta építeni mesebeli kastélyát. Alapkövét 1869. szeptember 5-én tették le, és Bajorország legkiválóbb építészei segítették a munkálatokat, egészen 1886-ig, mivel az építkezés csak ekkor állt le. Neuschwanstein elnevezést onnan kapta a vár (ami magyarul Új Hattyúkövet jelent), hogy a helyén állt azelőtt több évszázadig a schwangaui lovagok székhelye, és ezeknek a lovagoknak a hattyú volt a címere.
Neuschwanstein szoveg kozott01

A kastély építésének befejező évében II. Lajost egy német pszichiáter, Bernhard von Gudden őrültnek nyilvánította a királyt, majd letartóztatta. A király ordítva dühöngött azon, hogy mit mer vele csinálni egy egyszerű pszichiáter, mikor az meg sem vizsgálta őt. A kastélyban valóban sokan vallották azt, hogy a király előszeretettel kínozza a szolgákat. Ezt kihasználva a király miniszterei, akiknek eddig is kellemetlen volt II. Lajos, kapva kaptak a kedvező alkalmon, hogy eltávolítsák az ország vezetőjének szerepéből.
 
Három nappal a letartóztatása után, egy délután Guddennel sétálni mentek, amiről egyikőjük sem tért vissza élve.
 
Mindkettőjüket vízbe fúlva találták, és azóta sincs hivatalos magyarázat a történtekre, annak ellenére, hogy sok elmélet született a tragédiáról.
Neuschwanstein szoveg kozott03

A kastélyban fel lehet ismerni sok stílust, kort és építészetét. A főkaput egy keskeny úton át lehet megközelíteni, a külső részen található várfalakba pedig magas csigalépcsőkön át lehet feljutni. A kastély nyugati részén található a Palas, vagyis a fellegvár, amiben a trónterem, és több lakrész is található. A fellegvárban található falakat és szobrokat kivétel nélkül a hattyú motívum díszíti. A vár nem csak kívülről, hanem belülről is szemgyönyörködtető látványt nyújt.
 
A vár mellett található a közelben egy 45 m magas vízesés, ami fölött a Mária-híd található.
 
Ezt is érdemes meglátogatni, mivel nagyon szép látvány tárul a szemünk elé, a zöld völgy, és természetesen a Neuschwanstein kastély.
Neuschwanstein szoveg kozott

A kastély közelében található egy jegyiroda (innen 30-40 perc séta után lehet felmenni a kastélyhoz), itt lehet megvenni a jegyeket a tárlatvezetéshez. A várban csak csoportokban, idegenvezetővel lehet közlekedni.
 
Magyar nyelvű turistacsoportok is indulnak már.
 
A túra mindig pontosan indul, így akár kevesebb mint egy perces késésnél is előfordulhat az, hogy a csoport elindul, és ekkor már nem lehet ahhoz csatlakozni. A kastélyon belül sok turistával találkozhatunk, mivel az épületet évente több mint 1,5 millió ember látogatja.

 Utazási Tipp  
    Utazások a Neuschwanstein kastélyhoz

 

Hirdetés

Cikkek Németországról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben